Rusya: Denizaltı yangını devlet sırrı!

Rusya, 14 kişinin öldüğü deniz altı yangınına ilişkin detaylı bilgilerin kamuoyuna açıklanmayacağını bildirdi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu bilgi, tümüyle kamuoyuna açıklanamaz. Devlet sırrı kategorisinde yer alıyor” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, 1 Temmuz’da denizaltı araştırma gemisinde meydana gelen yangında 14 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Okyanus derinliklerini araştıran bu gizemli gemideki yangına ilişkin çok az bilgi paylaşıldı. 14 kişinin yangında zehirlenerek öldükleri belirtiliyor.

Denizaltı türüne ilişkin de herhangi bir detay paylaşılmadı. Rus haber ajanslarına göre sözkonusu olan AS-12 tipi nükleer itmeli bir denizaltı. Bu gemi, büyük derinliklerde faaliyet yürütmek için tasarlanmış. 25 kişilik mürettebat ekibi kabul edebiliyor.

Bu olay, 2000 yılında Kursk trajedisini hatırlattı. Vladimir Putin’in başkanlığının ilk döneminde yaşanan olayda 118 kişi ölmüştü. O dönem Rus Devlet Başkanı, geç tepki verdiği için eleştirilmişti.

Putin, bu kez erken televizyon karşısına çıkarak, büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Denizaltının, sıradan bir gemi olmadığının altını çizen Putin, “çok profesyonel bir mürettebat ile bilimsel araştırma gemisi” dedi.

Devlet Başkanına göre, hayatını kaybedenler arasında, denizcilikte en üst mertebe olan birinci derece yedi kaptan bulunuyordu.