Rusya: Kuzey Kore ABD ile müzakereye hazır

Rusya, ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer gerginliğinin çözülebilmesi için arabulucu olabileceklerini söylerken, Pyongyang yönetiminin müzakerelere hazır olduğunu savundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Güney Kore tarafından düzenlenen ortak askeri tatbikat sonrasında Kuzey Kore’den yapılan açıklamada, bu tür girişimlerin ‘savaşı kaçınılmaz kıldığı’ iddia edilmişti. Tatbikat, Kuzey Kore’nin geçtiğimiz hafta bugüne kadarki en etkili kıtalararası balistik füze denemesini yapmasının sonrasına denk geliyor.

Yaşanan gerginliğe ilişkin Rusya’dan ise arabuluculuk açıklaması geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore yönetiminin doğrudan ABD ile müzakere istediğini savundu.

Pyongyang yönetiminin ‘güvenlik garantileri’ istediğini de ekleyen Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a müzakere çağrısı yaptı.

Interfax ajansının duyurduğu haberde, Viyana’daki OECD toplantıları vesilesiyle konuşan Lavrov’un Rusya’nın olası girişimleri desteklemeye hazır olduğunu söylediği belirtildi.

Kuzey Kore’nin son bir yılda yoğunlaştırdığı kıtalararası füze ve nükleer silah denemeleri nedeniyle ABD yönetimiyle karşılıklı sert açıklamalar yapılıyor. Yeni ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un tarafından savaş dahil birçok seçeneğin masada olduğu tehdit açıklamaları gelmişti.