Rusya’nın Baltık’taki füzeleri birçok ülkeyi menziline alıyor

Rusya’nın uzun bir aradan sonra Baltık bölgesindeki varlığını kabul ettiği füzeler arasında komşu ülkelerin yanı sıra Almanya ve Danimarka’ya kadar ulaşabilecek nükleer başlıklı füzeler de bulunuyor.

Rusya’nın Polonya ile Baltık ülkesi Litvanya arasında kalan anklavı Kaliningrad’daki Iskander füzelerinin varlığı uzun süredir tartışılıyordu. Moskova’nın bugün resmen varlığını kabul ettiği ve ‘bölgenin güvenliği’ gerekçesiyle yerleştirdiğini savunduğu füzelerin nükleer başlık takılabilecek türden olduğu belirtilmişti.

Söz konusu füzelerin Rusya ile son yıllarda ilişkileri gergin olan Polonya ile üç Baltık ülkesi Litvanya, Letonya ve Estonya’nın yanı sıra birçok diğer ülkeye ulaşabilecek menzilde oldukları biliniyor. Atom başlığı takılabilen Iskander füzelerinin 500 kilometre menzili olduğu düşünüldüğünde, bu ülkelerin yanı sıra Almanya, Danimarka, İsveç ve Ukrayna da füzelerin menzil mesafesine giriyor.

Iskander füzelerinin NATO’nun geçtiğimiz yıl Baltık ülkeleri ve Polonya’ya yerleştirdiği füzelere cevap olarak Kaliningrad’a gönderildiği iddia edilmişti. Rusya’nın bu adımla özellikle NATO ve Avrupa Birliği üyesi olan Doğu Avrupa ülkelerine yönelik baskıyı arttırmak istediği biliniyor.