Rusya: Nükleer anlaşması Kuzey Kore meselesinde de önemli

Rusya, İran’la 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmasının (JCPOA) çökmesinin Kuzey Kore başta olmak üzere diğer ülkelerdeki nükleerden arınma çabalarına ciddi zarar vereceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’ndaki (BMGK) tartışmalarda ele alınan JCPOA’nın önemine dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bunun diğer ülkeler için kötü örnek olacağını söyledi. Lavrov, ABD, İran, Rusya, Çin, Almanya, Fransa ve Britanya’nın imzaladığı anlaşmanın ciddi bir diplomatik başarı olduğunu savundu.

Kuzey Kore’nin nükleer programına dikkat çeken Lavrov, İran’la yapılan anlaşmanın bozulması halinde Pyongyang yönetimine yönelik etkileme çabalarını da boşa çıkartacağını kaydetti. Lavrov, bunun uluslararası toplumun çabalarına karşı verilmiş alarm verici bir mesaj olacağını belirtti.

Sergey Lavrov, İran’la anlaşmanın bozulması durumunda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un benzeri bir anlaşmayla nükeer programından vazgeçmeye ikna edilmesinin zor olacağının altını çizdi.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Cuma aldığı bir kararla 2015 nükleer anlaşması kapsamında İran’a yönelik yaptırımları askıya alan kararı 3 aylığına uzatmıştı. Ancak Trump, bu karara karşın Avrupa ülkelerinin anlaşmadaki bazı maddeleri değiştirmesi gerektiğini ilan etmişti.

Trump’a göre 12 yıl süren müzakereler sonucunda ulaşılan 2015 nükleer anlaşması İran’a yönelik alınması gereken önlemleri içermiyor. Trump, anlaşmanın İran’ın balistik füze programına, insan hakları ihlallerine ve bölgesel çatışmalardaki rolüne karşı da yaptırımlar içermesi gerektiğini savunuyor.