Rusya, Polonya sınırındaki Ukrayna üssünü vurdu

Rusya’nın Ukrayna’nın Polonya ile olan sınırındaki Lviv’de askeri bir üssü füzelerle vurduğu bildirildi. Üste yabancı askerlerin de olduğu belirtildi.

Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre Lviv yakınındaki askeri üsse sekiz füze ile saldırı düzenlendi.

Bölgenin askeri valisi Maxim Kozitskiy ve Belediye Başkanı 9 kişinin öldüğünü, 57 kişinin yaralandığını bildirdi.

Polonya sınırına 20 kilometre kadar mesafede olan askeri üste yabancı askerlerin de olduğu bilgisi verildi. Ukrayna Savuna Bakanı Oleksiy Reznikov, “Rusya, Uluslararası Barış ve Güvenliği Koruma Merkezine saldırdı. Yabancı eğitmenler orada çalışıyor” dedi.

KİEV KUŞATMASI DARALIYOR

Bu arada Rus güçler Kiev etrafındaki kuşatmayı da daraltmaya devam ediyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’na göre başkentin varoşlarına ulaşan Rus birlikler, batıda ve kuzeyde savunma hattını tasfiye ederek, kenti bloke etmeye çalışıyor.

Ukraynalı yetkililer Rus askerleri cumartesi günü Kiev yakınındaki bir insani koridorda biri çocuk 7 sivili öldürmekle suçladı.

HARKİV’E İLERLEYİŞ SÜRÜYOR

Rus güçleri ülkenin doğusundaki Ukrayna güçlerini kuşatmaya almaya çalışırken, kuzeyde Harkiv ve güneyde Mariupol’a doğru ilerlemeye devam ediyor. İngiliz Savunma Bakanı Twitter üzerinde paylaştığı istihbarat güncellemesinde "Kırım'dan ilerleyen Rus kuvvetleri, batıda Odesa'ya doğru ilerlemek için Mykolaiv'i aşmaya çalışıyor" dedi.

13 BİNE YAKIN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna’ya yönelik savaş 24 Şubat’ta başladı.  Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy pazar günü yayınladığı görüntülü mesajında 12 bin 729 kişinin insani koridorlardan tahliye edildiğini bildirdi.

1300 URKAYNA ASKERİ ÖLDÜ

Zelenskiy, 24 Şubat’tan bu yana 1300 dolayında Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı. Zelenskiy’e göre Rusyordusu 12 bin dolayında kayıp verdi. Rusya en son 2 Mart’ta açıkladığı bilançoda 498 Rus askerin öldüğünü belirtmişti.

YÜZLERCE SİVİL ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler’in verdiği bir bilançoya göre en az 579 sivil öldü. Gerçek rakamın çok daha yüksek olabileceği ifade edildi. Güney doğudaki stratejik liman kenti Mariupol’a ağır kayıpların olduğu bildiriliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bu kentte 1582 sivilin öldürülerek toplu mezarlara gömüldüğünü savundu.

MÜZAKERELER

Savaşa paralel olarak taraflar arasında müzakereler de sürüyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, cumartesi günü Kiev ile yaptığı son görüşmelerde Moskova'nın “farklı” bir yaklaşım göstermesinden duyduğu memnuiyeti ifade etti. Zelenskiy’e göre Rusya artık sadece “ültimatom vermekle” yetinmiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cuma günü yaptığı açıklamada görüşmelerde ilerlemeler kaydedildiğini söylemişti.

İSRAİL’DEN YALANLAMA

İsrail hükümeti cumartesi günü Ukraynalı bir yetkilinin, İsrail devletinin Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafı sona erdirmek için Moskova'nın önerdiği şartları kabul etmesi için Volodimir Zelenskiy'e çağrıda bulunduğu yönündeki iddialarını yalanladı.

BM’DE YENİ TOPLANTILAR

Batılı diplomatlara göre, BM bu hafta Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına ilişkin birkaç toplantı yapacak. Pazartesi günü, BM Güvenlik Konseyi Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatını (AGİT) görüşecek. 2022 yılı AGİT Başkanı olan Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau'nun oturumda konuşması bekleniyor.

UAEK’İN NÜKLEER TESİS ENDİŞESİ

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Genel Direktörü Rafael Grossi, “Ukrayna nükleer tesislerinin emniyeti ve güvenliği” konusundaki “derin endişesini” bir kez dile getirdi.

Ukraynalı yetkililer UAEK’e yaptığı bildirimde Rusya'nın, Rus şirketi Rosatom tarafından yönetilecek olan Zaporijya nükleer santralinin "tam ve kalıcı" kontrolünü almayı planladığını belirtti. Rusya da, UAEK’i ele geçirdiği nükleer santraller konusunda bilgilendirdi.

Grossi, "Rusya, UAEK'a Ukrayna personelinin Zaporijya ve Çernobil nükleer santrallerini yönetip işlettiği ve Rus uzmanların 'danışma yardımı' sağladığı konusunda bilgi verdi" dedi. Rafael Grossi, güvenliğin olmazsa olmazı yedi temel unsurundan birini şöyle ifade etti: ‘Operasyon personelinin emniyet ve güvenlikle ilgili görevlerini yerine getirebilmesi ve gereğinden fazla baskı altında kalmadan karar alabilmesi’ hakkı ihlal ediliyor.”

KİMYASAL SİLAH SUÇLAMALARI

Taraflar arasındaki kimyasal silah suçlamaları da sürüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Alman gazetesi Welt am Sonntag'a verdiği demeçte, "Son günlerde laboratuvarların kimyasal ve biyolojik silahlar geliştirdiğine dair saçma iddialar duyduk" dedi. Özellikle Rusya ve Çin, Ukrayna’da ABD ve NATO’nun çok sayıda biyolojik laboratuvarı olduğunu iddia etmişti.

Stoltenberg, "Artık bu iddialar ortaya atıldığına göre, uyanık olmalıyız çünkü Rusya'nın kendisi kimyasal silah kullanarak operasyonlar planlıyor olabilir. Bu bir savaş suçu olur” suçlamasında bulundu.

Kimyasal silah konusunda Rusya ve Ukrayna arasında karşılıklı suçlamalar cuma günü yapılan BM Güvenlik Konseyi’nin de konusu olmuştu. Toplantı Rusya’nın talebi üzerine gerçekleşti. Moskova, ABD’nin askeri amaçlarla kullanılabilecek biyolojik araştırma programı konusunda Ukrayna’ya destek verdiğini savunuyor.