Rusya, Suriye'ye yönelik saldırıya nasıl tepki gösterdi?

Rusya ordusu, Suriye’ye atılan 103 seyir füzesinden 71’inin önlendiğini savundu.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, Suriye’ye yönelik ABD, Fransa ve İngiltere tarafından düzenlenen saldırıya ilişkin açıklamada bulundu.

Rudskoy, "Eldeki verilere göre saldırıda toplam 103 kruz füzesi kullanıldı. Büyük oranda Sovyet üretimi hava savunma komplekslerinden oluşan Suriye hava savunma sistemleri, hava ve deniz bazlı füzelere başarıyla karşılık verdi ve 71 kruz füzesini önledi" dedi.

Rus general, Suriye'deki Rus üsleri Hmeymim ve Tartus'ta bulunan hava savunma sistemlerinin, Fransız uçaklarının saldırıya katıldığını tespit etmediğini söyledi.

Saldırıda hedef alınan hava üslerinin zarar görmediğini savunan Rudskoy, "Objektif kontrol verilerine göre Duvali hava üssüne 4, Dumayri hava üssüne 12, Bley hava üssüne 18, Şayrat hava üssüne 12 füze fırlatıldı. Bu füzelerin tamamı imha edildi” dedi.

Rudskoy, Suriye'nin kimyasal programı kapsamında kullanıldığı öne sürülen Humus'taki tesislerin saldırı sonucunda kısmen zarar gördüğünü sözlerine ekledi.

S-300 TEHDİDİ

Rus general ayrıca sözkonusu saldırı ardından Suriye ve diğer ülkelere S-300 hava savunma sistemleri sevkiyatının yeniden gündeme gelebileceği tehdidinde bulundu.

Rudskoy, "Birkaç yıl önce bazı Batılı partnerlerimizin yoğun talebi üzerine Suriye'ye S-300 sistemleri sevk etmekten vazgeçtik. Ancak yaşanan bu gelişme ışığında, bu konuyu yeniden gündeme alabiliriz. S-300'leri sadece Suriye'ye değil, diğer ülkelere de sevk edebiliriz" ifadelerini kullandı.

PUTİN GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ ÇAĞIRDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise "Suriye'de yaşanan yeni gerilim, tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etkiye sahip” dedi.

Putin, “Tarih, her şeyi yerli yerine koyacak ve halihazırda Washington'a eski Yugoslavya, Irak ve Libya'daki katliamlar nedeniyle büyük bir sorumluluk yükledi" diye eklerken, BM Güvenlik Konseyi'ni ABD ve müttefiklerinin “saldırgan eylemlerini kınamak üzere” acil toplantıya çağırdı.

Putin, kimyasal saldırı iddiasının bir senaryo olduğunu savundu: "ABD, Şayrat üssüne saldırdığında yaptığı gibi, bu kez Şam kırsalındaki Duma ilçesinde sivil halka karşı zehirli madde kullanma senaryosunu bahane olarak kullandı. Sözde saldırının yapıldığı yere giden Rus askeri uzmanlar, klor veya başka zehirli madde kullanımına ilişkin bir ize rastlamadı. İlçe sakinlerinin hiçbiri, kimyasal saldırı düzenlendiğini doğrulamadı.”

ZAHAROVA’DAN FRANSA’NIN KİMYASAL RAPORUNA TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova da Russiya 1 televizyona verdiği demeçte, Batılıların düzenlediği saldırının dayanağını basında ve sosyal medyada yer alan paylaşımlar olduğunu savundu.

Zaharova, Fransa'nın hazırladığı Suriye'nin gizli kimyasal silah geliştirme programıyla ilgili gizli bir rapora tepki gösterdi. Zaharova şöyle konuştu: "Fransa'da bir gizli rapor yayınlandı. Rapora göre Şam, 2013 yılından bu yana gizli kimyasal silah geliştirme programı yürütüyor. O halde Fransa şimdiye kadar neredeydi? Fransız Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri neredeydi? Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi neredeydi? Neden bunca sene sessiz kaldılar?"