Rusya-Ukrayna gerginliğinde son durum  

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik devam ederken, ABD başta olmak üzere birçok ülkeden Rusya’ya karşı Ukrayna’ya destek veriliyor.

Hafta sonunda Ukrayna donanmasına ait üç geminin Azak Denizi’ne girmek üzereyken Rusya tarafından saldırıya uğraması ve mürettebatın esir alınması ardından başlayan gerginlik devam ediyor.

RUS ASKERİ VARLIĞI ARTTIRILDI İDDİASI

Geçtiğimiz gün sıkıyönetim ilan edilen Ukrayna’nın Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya ile savaş tehdidi olduğunu savundu. Poroşenko, Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırına yığıldığını ve bu birliklerin sayısının 3 katına çıkarıldığını iddia etti.

Krizin tam bir savaş tehlikesini beraberinde getirdiğini savunan Poroşenko, gemilerinin vurulmasının bu savaşın ‘sadece başlangıcı’ olduğunu da söyledi.

Poroşenko’nun iddiasına delil olarak gösterdiği Rus askeri hareketliliğinin Eylül ve Ekim ayında başladığı savunuluyor. Ayrıca Kırım Yarımadası ile Azak Denizi’ndeki askeri varlığın üçe katlandığına dair görüntüler de Poroşenko tarafından paylaşıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Ukrayna’yı ‘düşünmeden yapılmış eylemlere’ karşı uyardı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Putin, Ukrayna’da önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Poroşenko’nun gerginlik siyaseti izlediğini iddia etti.

Rusya yönetimi, Ukrayna gemilerine karşı yapılan müdahalenin uluslararası hukuka uygun bir biçimde gerçekleştiğini savunuyor.

TRUMP UKRAYNA’YA DESTEK İSTEDİ

İki ülke arasındaki gerginlik devam ederken, birçok ülkeden gerginliğin azaltılması yönündeki çağrılar devam ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)’in devreye girmesini istedi. Merkel, AGİT tarafından Pazar günü yaşananların tespit edilebileceğini savundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise, Rusya’ya karşı Ukrayna’nın yanında olunması çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, iki ülke arasındaki gerginliğin ‘tehlikeli’ olduğunu belirtirken, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’ya destek vermesini istedi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak NATO bakanları zirvesinde konuyu gündeme getireceğini söyleyen Nauert, Ukrayna’ya desteğin arttırılmasını beklediklerini kaydetti.

Ukrayna’ya ait üç savaş gemisinin Kırım’ı Rusya’da ayıran ve Azak Denizi’nin girişini belirleyen Kerç Boğazı’ndan Karadeniz’e girmeye çalışması sonrasında Rusya müdahale etmişti. Ukrayna ordusuna göre, Rus güçlerinin ateş açması sonucu gemilerde bulunan toplam 24 askerden 6’sı yaralanmıştı.

Askerlerin Rusya kanunlarına göre en erken Ocak ayına kadar tutuklu kalmaları bekleniyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı ve Ukrayna’nın doğusundaki bağımsızlık yanlısı Rus grupların Moskova tarafından desteklenmesi iddiaları nedeniyle 2014 yılından bu yana oldukça kötü idi. AB ve ABD, Rusya’ya karşı Kırım nedeniyle yaptırım kararı almışlardı.