Rusya’ya göre İsrailli paralı askerler ‘Nazileri’ destekliyor !

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrailli paralı askerlerin Moskova’nın “nazi” olarak tanımladığı Azak taburunun yanında yer alıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Sputnik radyosuna verdiği mülakatta “İsrailli politikacıların muhtemelen duymak istemeyeceği bir şey söyleyeceğim ama belki ilgilerini çeker. Ukrayna'da İsrailli paralı askerler, Azak militanlarının yanında yer alıyor” dedi.

2014 yılında aşırı sağcılar tarafından kurulan Azak taburu daha sonra düzenli güçlere bağlandı.  

Ukraynalıların birçoğunun “kahraman” olarak değerlendirdiği Azak üyeleri, Rusya tarafından “faşist” ve “nazi” olarak sunuluyor.  

Azak taburunun kurucu çekirdeği Neonazi hareketinden çıkarken, bu tabur ordu içerisinde elit bir birlik olarak yer alıyor. 2022 yılı itibariyle bu taburun üye sayısı 3500 ile 5000 arasında tahmin ediliyor. Tabur, özellikle 2014’teki Donbas savaşında keyfi tutuklama, toplu infaz ve işkence gibi suçlar işlemekle suçlanıyor.

Rusya son günlerde İsrail’in tepkisine yol açan açıklamalarda bulundu. Pazar günü bir İtalyan televizyonuna konuk olan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’i hedef alarak, “Şu argümanı ortaya koyuyor: Kendisi Yahudi ise Nazizm (Ukrayna'da) nasıl var olabilir” ifadelerini kullandı.

Lavrov, "Ne olmuş yani? Bu gerçek Ukrayna'da Nazi unsurlarının olduğunu inkar etmeyi sağlamıyor. Yanılıyor olabilirim ama Hitler'in de Yahudi kanı taşıdığına inanıyorum. [...] En kötü Yahudi düşmanlarından bazıları Yahudidir” iddiasında bulundu.

Bu sözlere tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid yaptığı kısa yazılı açıklamada, “Bakan Lavrov’un sözleri aynı zamanda skandal, affedilmez ve korkunç tarihi bir hatadır” dedi.

Salı akşamı da Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, İsrail’i Kiev’deki “Neonazi rejimi desteklemekle” suçlamıştı.