Rusya yeni bir hipersonik füze denemesi yaptı

Rusya ordusu, Zirkon tipi yeni bir hipersonik seyir füzesi denemesinin “başarıyla” gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Rusya ordusu yaptığı yazılı açıklamada Zirkon füzesinin Arktika’daki Beyaz Deniz sularında Amiral Gorçkov firkateyninden fırlatıldığını bildirdi.

Açıklamada, 400 kilometreyi aşkın mesafedeki hedefin “başarılı” bir şekilde vurularak “imha” edildiği belirtildi.

İlk Zirkon füzesi Ekim 2020’de fırlatılmıştı. O dönem Devlet Başkanı Vladimir Putin, füze denemesi için “büyük olay” demişti. Daha sonra başta Amiral Gorchkov firkateyninde olmak üzere başka denemeler yapıldı. Bu tip son deneme 18 Kasım’da gerçekleşmişti.

Yeni füze denemesi başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerle gerilimin yüksek olduğu bir döneme denk geldi. 

RUSYA’NIN ‘YENİLMEZ’ SİLAHLARI

Putin bu yeni silahlarını “yenilmez” olarak değerlendiriyor. Devlet Başkanı Putin, temmuz ayında St. Petersburg’da düzenlenen büyük bir deniz geçit töreninde yaptığı konuşmada Rus filosunun “herhangi bir hedefi yok edebilecek” kapasiteye eriştiğini söylemişti.

Rusya’nın maksimum 1000 kilometre menzili olan Zirkon füzesini yüzey gemileri ve denizaltılara yerleştirilmesi bekleniyor.

Yeni silahlar arasında 27 Mach hıza ulaşabilen, rota ve irtifa değiştirebilen yeni kuşak ilk Avangard hipersonik füzeleri Aralık 2019’da Rus ordusuna faaliyete konulmuştu.

Ayrıca hava kuvvetlerine yönelik hipersojik Kinjal füzesi ve nükleer itmeli Burevestnik füzesi yeni silahlar arasında yer alıyor.

Rusya’nın son model S-500 hava savunma sistemleri ise 20 Temmuz’da başarılı bir şekilde test edilmişti. Bu sistemlerin “dünyada dengi olmadığı” belirtiliyor.

Rusya ayrıca uzayda kullanılabilecek silahlar da geliştiriyor. Kısa bir süre önce yörüngedeki eski bir Sovyet uydusu vurulmuş. Batılılar bu denemenin yol açtığı enkazların Uluslararası Uzay Ajansı’nı tehlikeye koyduğu tepkisinde bulunmuştu.

ÇİN’İN ELİNDEKİ YENİ TEKNOLOJİ

Kısa bir süre önce Amerikan medyası Çin’in de bu yaz bir mermi fırlatma yeteneğine sahip hipersonik füze denemesini yaptığını yazmıştı. Bu teknoloji ne ABD ne de Rusya’nın elinde bulunmuyor.