Rusya yeni füzeler geliştiriyor

Rusya Savunma Bakanlığı, 2021 yılına kadar orta menzilli yeni füzeler geliştireceklerini açıkladı.

ABD ve Rusya’nın karşılıklı olarak Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) askıya alması ardından, silahlanma yarışında yeni bir aşamaya geçildi.

ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta yaptığı bir açıklamada, her iki tarafın karadan fırlatılan ve menzili 500 km ile 5.500 km arasında olan tüm seyir füzeleri ve balistik füzelerinin imhası için 1987 yılında yapılan anlaşmadan, altı ay içinde çekileceklerini açıkladı.

Washington’a göre, Rusya Novator 9M729 isimli yeni bir füze geliştirerek INF anlaşmasını ihlal etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Trump ile aynı gün yaptığı açıklamada Moskova’nın da INF kapsamındaki zorunluluklarını askıya aldığını bildirdi.

RIA ajansına göre Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın karadan atılan füzelerinin menzilini arttırması gerekiyor. Böylece, füzelerin başta Avrupa’daki hedefler olmak üzere sınırın ötesindeki hedeflere ulaşması sağlanacak.

Şoygu, Savunma Bakanlığı’nın karadan fırlatılan yeni bir seyir füzesi ve hipersonik bir füzenin en geç 2021’de operasyonel olması için talimat verdiğini söyledi.

Şoygu, geçen yaz da yaptığı bir açıklamada Rusya’nın yakında ABD’nin füze savunma kalkanlarını aşarak dünyanın herhangi bir noktasını vurabilecek kapasiteye sahip olacağını söylemişti.