Ryanair 3 bin kişiyi işten çıkaracak

Ucuz tarifeli İrlanda havayolu şirketi Ryanair , 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda 3 bine varan işçinin işine son vereceklerini açıkladı.

Koronavirüs pandemisi gerekçesiyle hava ulaşımı felç olurken, çok sayıda şirket art arda işten çıkarma planları oluşturdu.

19 bin kişiyi çalıştıran Ryanair, sayıları 3 bine varacak işçi çıkarma kararma kararı aldı.

Şirket yaptığı yazılı açıklamada, uçuşlarda normale dönmek için iki yıl beklemek gerekeceğini belirtirken, en az Temmuz ayına kadar neredeyse tüm uçaklarının pistte çakılı kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Ryanair ile sendikalar arasında görüşmeler de başladı. Yeniden yapılandırma adı altındaki işten çıkarmalar, Ryanair’e bağlı tüm grupları kapsıyor. Bunlar arasında Avusturya Lauda, Maltalı Malta Air ve Polonya’daki Buzz da var.

Ryanair, Nisan, Mayıs ve Haziran ayında uçuşlarının sadece yüzde 1’ini gerçekleştirecek. Şirket, ilk çeyrekte 100 milyon euro net kayıp beklerken, ikinci çeyrekte de kırmızı görmeye devam edecek.

Uzmanlar ve bu sektördeki büyük şirketler, hava ulaşımındaki krizin iki ila üç yıl sürebileceğine işaret ediyor.

Bu hafta British Airways, toplam 42 bin iş biriminden 12 binini ortadan kaldıracaklarını açıkladı.

İskandinav SAS havayolu şirketi 5 bin iş birimine, İzlandalı Icelandair ise 2 bin iş birimine son verdiklerini duyurdu.

Ayrıca Avustralya havayolu devi Virgin Australia iflasını veren ilk havayolu şirketi oldu. Norveç’te ucuz tarifeli Norwegian Air Shuttle 20 Nisan günü yaptığı açıklamada İsveç ve Danimarka’daki dört şubesinin iflas ettiğini ve 4 bin 700 iş biriminin tehlikede olduğunu duyurdu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havacılık sektörü ve bağlı faaliyetlerde 25 milyon iş biriminin koronavirüs nedeniyle tehlikede olduğunu bildirdi. IATA’ya göre 2020’de havayolu şirketlerinin iş hacmi 314 milyar dolarlık düşüş yaşadı. Bir önceki yılın gelirine kıyasla yüzde 55’lik bir çöküş var.