Ryanair’de tarihi grev: 400 uçuş iptal edildi

Ucuz tarifeli havayolu şirketi Ryanair, tarihinin en büyük greviyle karşı karşıya. Beş ülkede pilotlar grevde, 400’e yakın uçuş iptal edildi.

Avrupa’nın beş ülkesinde Ryanair pilotları, iş durdurma kararı aldı. Talebin en yoğun olduğu yaz döneminde şirket yüzlerce uçuşu iptal etmek zorunda kaldı.

37 ülkede 86 havaalanında varlık gösteren Ryanair, geçen Aralık ayında yıl sonu tatili öncesi bir grevin önünü alabilmişti. Ryanair, ilk defa sendikaları tanımış, ancak toplu sözleşmeler yapma konusunda görüşmelerin ağır ilerlemesi personel ve özellikle pilotların tepkisinin yeniden yükselmesine neden olmuştu.

Ryanair daha önce Cuma günü İrlanda, İsveç ve Belçika’da 146 uçuşun iptal edilmesini öngörmüştü, ancak Alman pilotların da greve katılması ile birlikte, 250 uçuş daha iptal edildi.

İptal edilen yaklaşık 400 uçuş, Ryanair’in Avrupa genelinde gerçekleştirdiği 2.400 uçuşun yüzde 17’sini temsil ediyor.

Dört ülkede pilotların grevine son olarak Hollandalı pilotlar da katıldı. Hollanda pilotlar sendikası VNV, Cuma gününden itibaren 24 saatlik greve gitme kararı aldı. Alman pilotların grevi, Cuma günü saat 01.01’de başladı ve Almanya’dan kalkan tüm uçuşları etkileyecek.

Temmuz ayında da üç gün boyunca grev yapan İrlandalı pilotlar, daha iyi çalışma koşuları talep ediyor. Ryanair’in geçen hafta 2018 kışı için Dublin’den kalkan uçuşların sayısını azaltma kararına karşı pilotlar, Temmuz ayının son haftasında grevin sürdürülmesine karar vermişti. Şirket, uçaklarını Polonya’ya taşımak istiyor, bu da 300 iş biriminin ortadan kalkacağı anlamına geliyor. Diğer bir ifadeyle 100 pilot ve 200 kabin personeli işsiz kalacak.