Sadr’dan Irak yeni başbakanına 100 günlük süre!

Irak Şii lideri Muktada Sadr, eski başakanı Adıl Abdulmehdi’nin istifasından beş ay sonra Mustafa Kazımi tarafından kurulan yeni hükumete de 100 günlük süre tanındı.

Ekim 2019’da Arap Şii kentlerinde başlayan ve koronavirüs salgınına rağmen halen kısmen devam eden gösterilerden sonra 29 Kasım’da istifa eden Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin istifasından altı ay sonra ancak yeni hükumet kurulabildi.

Irak istihbarat sorumlusu Mustafa Kazımi tarafından önerilen 23 kişilik hükümet kabinesinde sadece 16 bakan parlamentodan güven oyu aldı. Diğer yedi bakanlık için yeni önerilerden sonra yeniden oylama yapılacak.

Hükümetin kuruluşunun üzerinden henüz bir hafta bile geçmeden parlementoda en fazla parlamentere sahip Sadr hareketi Lideri Mukteda El Sadr Başbakan Mustafa Kazimi’ye süre tanıdı. Sadr listesi 12 Mayıs 2018’deki seçimlerde birinci çıkmıştı.

Sadr Hareketi lideri Muktada es-Sadr adına yapılan açıklamada, yeni Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’ye, reformların yapılması ve hükümet programının uygulanması için 100 günlük süre tanındığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Kazımi’nin “işinde ciddi bir kişi olduğu ve ülkesini sevdiği” belirtildi.

Sadr, dolaylı bir şekilde Kazımi’nin görevi devraldığı Adil Abdulmehdi’ye atıfta bulunarak “daha önce de İslamcılara 100 günlük süre tanıdığını” vurgulayarak, Kazimi’nin modern bir insan olduğunu sözlerine ekledi.

Sadr 12 Mayıs 2018 yılında yapılan genel seçimlerden yaklaşık 5 ay sonra kurulabilen Adıl Abdulmehdi’nin hukümetine de sözlerini tutması, hukümet programını uygulaması için süre tanımıştı. Sadr hareketinin Abdulmehdi’ye tanıdığı bir yıllık sürenin bitmesine daha bir ay kala 1 Ekim’de Arap Şiiler hukümete karşı gösterilere başlamış ve Abdulmehdi gösterilerin ikinci ayının sonunda 29 Kasım’da istifa etmek zorunda kalmıştı.

53 yaşındaki eski istihbarat şefi hem Washington hem de Tahran’da ilişkilere sahip. Bazı uzmanlar da Kazımi’yi göreceli olarak “modern” ve “ılımlı” olarak değerlendiriyor. Kazımi, bölünmüş ve krizdeki bir ülkeyi devraldı. 2020 bütçesi de halen kabul edilmedi. Ülkenin dövizli tek gelir kaynağı petrol fiyatlarını düşmesi ile birlikte, hükümetin de kemer sıkma hükümetine dönüşmesinden endişe ediliyor.

Bununla birlikte Ekim ayındaki isyanın gölgesi sürüyor. Kazımi eylemcilere genel seçim sözü vermiş ancak ufukta henüz netleşen bir şey yok. Mevcut durumda dünyanın geri kalanı gibi Irak da Covid-19 salgını ile mücadele ediyor. Ayrıca DAİŞ çetelerinin halen saldırı düzenleyen hücrelerine son verilmek için operasyonlar sürüyor.