Sadr yanlıları ile göstericiler arasında çatışmalar

Irak’taki gösteriler, Sadr hareketi yanlıları ile göstericiler arasında çatışmaya dönüştü. 13 kişi ölürken, 127 kişi de yaralandı.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların ağırlıkta yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussenna, Missan, Nasıriye, Divaniye, Babil, Vasit kentlerinde 1 Ekim'de başlayan gösteriler 4. ayını geride bıraktı. Gösterilere başta Şii Lider Muktada El Sadr olmak üzere Dini Lider Ali Sistani, İran’a mesafeli eski başbakan Haydar Abadi, Hikme Hareketi Lideri Amr Hekim başta olmak üzere birçok kesim destek vermişti.

Sadr hareketi Lideri Muktada El Sadr, 24 Ocak’ta Bağdat’ta taraftarları ile ABD karşıtı yaptığı gösteriden sonra eylemlerden desteğini çekti.

Sadr hareketi desteğini gösterilerden çektikten sonra, bu kez göstericilere karşı eylemlere başladı. Son günlerde Sadr hareketi yanlıları ile hükümet karşıtı gösteri yapanlar arasında çatışmalar yaşandı.

Son bir haftada Zikkar, Bağdat, Basra ve Necef başta olmak üzere gösterilerin olduğu birçok yerde Sadr hareketi yanlıları birçok yerde göstericilere saldırı yapmaya başladı. Adı geçen yerlerin çoğunda göstericilerin üzerine ateş açıldı. Açılan ateş sonucu birçok gösterici yaşamını yitirdi ve onlarcası yaralandı.

Necef kentinde hükümet karşıtı protestocuların toplandığı Sadreyin Meydanı'na giren Sadr Grubu lideri Mutkeda es-Sadr'a bağlı “Mavi Şapkalılar” adlı grubun protestoculara ateş açması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 13'e, yaralı sayısının ise 127'ye yükseldiği açıklandı.

Sadr'a bağlı kişilerin dün akşam göstericilere açtığı ateş sonucu 6 kişi hayatını kaybetmiş, 40'tan fazla kişi de yaralanmıştı.

Kentte yaşanan olaylarda Polis Müdürü Faik el-Fetlavi'nin de yaralandığı belirtildi. Sadr yanlısı "Mavi Şapkalılar" grubu ve protestocular arasındaki şiddet olaylarında kolu kırılan el-Fetlavi'nin hastaneye kaldırıldığı ve durumunun iyi olduğu açıklandı.

İÇİŞLERİ BAKANINA TEPKİ

Kanlı gecenin ardından sabahın erken saatlerinde Necef'e giden Irak İçişleri Bakanı Yasin el-Yaseri'ye hükümet karşıtı protestocular tepki gösterdi.

Kentte dün gece yaşanan olayları inceleyen el-Yaseri valilik binasında yaptığı açıklamada, protestocuların korunması için gereken güvenlik önlemlerinin alınmasını istedi.

Necef’te yaşanan olayda çadırları ateşe verilen protestocular eylemlerini sürdürürken, Sadreyin Meydanı'nda Mavi Şapkalılar grubuna mensup çok sayıda kişinin bulunduğu belirtildi. Görgü tanıkları, söz konusu gruba mensup çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

ÖĞRENCİLER MEYDANLARA AKTI

Bağdat’ta üniversite öğrencileri dün gece Necef'te yaşanan olayları protesto etmek için bugün okullara gitmeyerek, Tahrir Meydanı'ndaki göstericilere katıldı.

Bağdat'ta binlerce üniversite öğrencisi, Tahrir Meydanı'na akın ederek, Sadr'a bağlı kişilerin dün akşam Necef'teki gösteri alanını basmasını kınadı. Öğrenciler, hükümeti göstericileri korumaya çağırdı.

SADR'IN 'MAVİ ŞAPKALILAR'I KİM?

Sadr, gösteriler başladıktan kısa süre sonra protestocuları korumaları ve gösteri alanlarında güvenliği sağlamaları için "Mavi Şapkalılar" adı verilen bir grup oluşturmuştu. Mavi Şapka takan bu kişiler, bir süre gösteri alanlarında bulunmuş ve oraların güvenliğini sağlama görevi üstlenmişti.

Ancak bunlar daha sonra Sadr'ın çağrısı üzerine gösteri alanlarından çekildi.

Irak'ta göstericiler, hükümeti kurma görevi verilen Muhammed Tevfik Allavi'ye "siyasi partilerin adayı olduğu" gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Irak'ın Basra kentinde Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı Seraya es-Selam milis gücü komutanlarından Hazim el-Hilfi, kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıda öldürüldü.

Hilfi, kentteki Muhammed el-Kasım Köprüsü üzerinde seyir halindeyken kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıya uğradı.

Hilfi, olay yerinde hayatını kaybetti.

Güvenlik güçleri, olay yerinde inceleme başlatsa da faile ilişkin henüz bilgiye ulaşamadı.