Sadr, yeni hükümet için 6 şart öne sürdü

Şii Sadr Hareketi Lideri Muqtede es Sadr, Irak’ta kurulacak yeni hükümet için yapılması gereken altı şart öne sürdü. Sadr, Güvenlik, İçişleri ve Savunma Bakanlıklarının doğrudan Başbakana bağlı olmasını istedi.

Şii Sadr Hareketi Lideri Muqtede es Sadr tarafından yapılan açıklamada, ‘derin devletin kontrolünde bulunan makamların yasal ve mantıklı mekanizmaya göre doldurulmalı’ denildi.

Sadr’ın yeni kurulacak hükümet için sıraladığı şartlar şunlar:

Savunma ve İçişleri bakanlıkları ve güvenlik kurumları doğrudan Başbakan’ın kontrolü altında olmalı. Bakanlar siyasi partilerin baskısından uzak olmalı ve doğrudan başbakan tarafından seçilmeli. Daha önce derin devlet tarafından ele geçirilen bakanlık düzeyindeki makamlar yasal ve mantıklı mekanizmaya göre doldurulmalı. Yetenekli ve profesyonel kişilerin önü açılmalı. Devletin onurunu korumak ağrı şartlar belirlenmeli. Reformun vesilesi olan bazı hassas makamlar doğrudan başbakanın kontrolünde olmalı ve Parlamentodaki komisyonlar halkın çıkarına göre belirlenmeli.

Irak Parlamentosu’nda salı günü Cumhurbaşkanı seçilen Berhem Salih, yeni hükümeti kurma görevini Adil Abdulmehdi’ye vermişti. Abdulmehdi’nin 15 gün içinde kabinesini kurması gerekir.