Sahel’de 7 milyonu aşkın kişi açlıkla karşı karşıya

Afrika kıtasında doğudan batıya doğru bir şerit biçiminde uzanan Sahel bölgesinde kuraklıklar ve kırsal alanlardaki çatışmalar nedeniyle milyonlarca kişinin açlıkla karşı karşıya olduğu bildirildi.

Birçok Afrika ülkesiyle Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası, kalkınma ajansları ve yardım kuruluşlarının oluşturduğu Gıda Krizlerini Önleme Ağı (RPCA)’nın toplantısı Paris’te yapıldı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) binasında yapılan toplantıda, Sahel bölgesindeki açlık sorunu masaya yatırıldı.

RPCA’dan yapılan açıklamada, Sahel’de şu anda 7,1 milyon kişinin gıda yardımına muhtaç bir biçimde yaşadığına dikkat çekildi. Bu kişilerin 3,7 milyonunun Nijerya’nın kuzeyinde yaşadığı kaydedilen açıklamada, özellikle kırsal kesimlerdeki çiftçiler ve ailelerinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya oldukları belirtildi.

Açıklamaya göre, yaz aylarına kadar gıda yardımına muhtaç bireylerin sayısının 10,6 milyonu bulması bekleniyor.

Sahel bölgesinde bu yıl 67,7 milyon ton tahıl elde edildiği ve geçen yıla oranla yüzde 2,5’luk bir artış olmasına rağmen, ülkeler arasında hasat miktarlarının dengesiz olduğu de verilen bilgiler arasında.

Sahel’deki açlık Burkina Faso, Mali, Nijer, Moritanya, Senegal ve Çad’da tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüleri etkilerken, özellikle kırsal kesimlerdeki çatışmaların bu tehlikeyi arttırdığına dikkat çekiliyor.