Sahel’in üç ülkesinde altı ayda en az 2057 sivil öldürüldü

Sahel bölgesinde yılın başından bu yana en az 2057 sivilin savaştan dolayı öldürüldüğü bildirildi.

Sahel’deki çatışmalar geçen her yıl daha fazla ölüme neden oluyor. Siviller katliam ve misillemelerin hedefi oluyor.

AFP’nin Acled isimli sivil toplum örgütünün verilerinden oluşturduğu bilançoya göre Mali, Nijer ve Burkina Faso’da 2022 yılının başından bu yana 2 bin 57 sivil öldürüldü. Bir önceki yılın tamamından daha fazla sivilin altı ayda öldürüldüğü görülüyor.

Haziran ayında Mali’nin merkezindeki Daillassagou köyünde 132 sivil, Burkina Faso’nun Seytenga köyünde 86 sivil katledildi.

Mayıs ayında Burkina Faso’nun doğusundaki Madjoari köyünde 50 dolayında sivil katledilirken, mart ayında Mali’nin merkezindeki Mura köyünde 300 sivil ordu tarafından katledildi.

Acled’e göre 2012’den bu yana Sahel bölgesindeki bu üç ülkede 11 bin 276 sivil öldürüldü.

2012 ile 2017 arasında öldürülen siviller yüzlerle ifade ediliyordu. Ancak 2018’den itibaren katledilen sivillerin sayısı yılda bini sınırını aştı. 2019’da ise iki bin sınırını geçti.

African Security Sector Network’un (ASSN) Nijer Koordinatörü Mahamadu Abdurramahni, genel olarak katliamların son iki yılda ikiye katlandığına dikkat çekiyor.

Çatışmaların temel aktörleri, ulusal ordular, El Kaide ve DAİŞ bağlantılı çeteler olarak gösteriliyor.

Daha çok Mali, Nijer ve Burkina Faso arasındaki sınır bölgelerinde aktif olan DAİŞ, her zaman şiddet ve katliam stratejisi ile hareket ediyor.