Sahra Çölü 100 yılda onda bir oranında genişledi

Dünyanın en büyük sıcak çölü olan Sahra Çölü’nün küresel ısınmanın da etkisiyle kapladığı alanın en az onda bir oranında arttığı bildirildi.

ABD’nin Maryland Üniversitesi uzmanlarınca yürütülen ve Journal of Climate’da yayınlanan bir araştırmaya göre, Afrika’nın kuzeyinde 9 milyon kilometrekareyi aşkın yüzölçümüyle kıtanın üçte birlik bir kısmını oluşturan Sahra Çölü, giderek daha fazla güneye doğru genişliyor.

ÇÖL GENİŞLEDİKÇE SAHEL’İN ALANI DARALIYOR

Araştırmaya göre, Sahra Çölü ile Afrika’nın güneyindeki sulu ve ılıman havanın olduğu topraklar arasında kalan Sahel bölgesi ise giderek daralıyor. Buna göre, Sahra Çölü güneye doğru genişlerken, yarı kurak bir şerit şeklinde Afrika’yı doğudan batıya doğru ortadan ikiye bölen Sahel küçülüyor.

100 YILDA ONDA BİR ORANINDA BÜYÜDÜ

Sahra Çölü’nün ilk araştırmaların başladığı 1920’den 2013 yılına kadarki sürede yüzde 10 genişlediği belirtilen araştırmada, bu artışın üçte birlik kısmının küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu olduğuna dikkat çekiliyor.

Sahra Çölü’nde son 93 yıl boyunca zaten çok az olan yağmur oranının giderek azaldığına işaret edilen araştırmada, bunun en belirgin kanıtının Çad Gölü’ndeki kuruma olduğu belirtildi. Araştırmaya göre, yaz aylarında Sahra’nın genişlediği alan 1920’lere oranla yüzde 16’yı buluyor.

Araştırmada yer alan uzmanlar, Sahra Çölü üzerine yaptıkları çalışma sayesinde dünyanın diğer bölgelerinde de çöllerin genişleyebileceğinin anlaşıldığının altını çiziyorlar. Uzmanlar, bunun ise dünya üzerindeki tarıma elverişli tarım arazilerinin azalmasına yol açtığı uyarısında bulundular.