Salgın kimini aç bırakırken, kimine milyarlar kazandırıyor

Dünya genelinde büyük bir ekonomik krize yol açan Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, yoksulları daha da yoksullaştırırken, az sayıdaki milyarderin daha fazla rant sağlamasına yol açtı.

Forbes dergisinin yayınladığı veriler, salgının 20 milyonu aşkın kişiyi işsiz bıraktığı ve on milyonların sosyal güvenlik riski yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) milyarderlerin daha da zenginleştiğini gösteriyor.

Derginin verilerine göre, 18 Mart ve 19 Mayıs 2020 tarihleri arasında ABD’deki 600 civarındaki ‘ultra milyarderin’ toplam varlığı yüzde 15 arttı. Bu ise 434 milyar dolarlık bir reel artış demek.

EN FAZLA WEB ŞİRKETLERİ ZENGİNLEŞTİ

Bu verilere göre, ABD’de Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalar en fazla internet devlerini zenginleştirdi. Buna göre, Amazon, Microsoft, Facebook, Oracle Corporation gibi şirketlerin sahipleri tek başına 75,5 milyar dolar daha zenginleşti.

Ticaret anlayışı en tartışmalı olan Amazon’un patronu Jeff Bezos’un varlığı yüzde 30 artarken, Facebook’un patronu Mark Zuckerberg yüzde 46 daha fazla büyüme sağladı.

Salgın önlemleri sırasında evde kalınmasından en fazla çıkar elde eden Facebook, Amazon, Netflix ve Apple gibi şirketlerin hisseleri de yüzde 31 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda değer kazandı.

SEYAHAT, OTELCİLİK VE PERAKENDE SATIŞ MİLYARDERLERİ KAYBETTİ

Covid-19’un neden olduğu ekonomik kriz nedeniyle tüm dünyada on milyonlarca kişi işini kaybetti. Bazı ülkelerin ekonomileri yüzde 7-8’lere varan oranlarda küçülecek.

Yüz milyonlarca kişinin daha da yoksullaşacağı bu ortamda kaybeden zenginler de var. Buna göre, seyahat kısıtlamaları ve işyerlerinin kapalı olması nedeniyle seyahat ve otelcilik sektörü ile perakende satışlarda önde gelen büyük zincirlerdeki satışlar büyük oranda düştü. Bu da bu tür alanlarda öne çıkan milyarderlerin kaybetmesi anlamına geliyor.