Salvini, İtalya’da siyasi kriz başlattı

İtalya hükümetinin güçlü ismi aşırı sağcı Matteo Salvini, koalisyonu yıkarak genel seçim talep etti.

Federalist ve bölgeselci sağcı parti Kuzey Ligi’nin lideri Matteo Salvini, 14 ay önce 5 Yıldız Hareketi ile kurduğu koalisyon hükümetini yıktı. Genel seçim isteyen Salvini’nin başlattığı siyasi krizin nasıl sonuçlanacağı bilinmiyor.

İçişleri Bakanı Salvini, siyasi yöneticilerle yaptığı bir dizi görüşme ardından, parlamentoda artık çoğunluğun olmadığına işaret ederek, “Hızlı bir şekilde sözü seçmenlere verelim” dedi

Salvini, “Son haftalarda olduğu gibi ‘hayır’ diyerek ve kavga ederek ileriye gitmek faydasız, İtalyanların netliğe ve çalışan bir hükümete ihtiyacı var” diye ekledi.

Perşembe günü, tüm gün boyunca hükümet başkanı Giuseppe Conte, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve İçişlei Bakanı Matteo Salvini arasında görüşmeler gerçekleşti.

Koalisyon hükümetindeki kriz, Fransa’nın Lyon kenti ile İtalya’nın Torino kenti arsında öngörülen hızlı tren hattı TGV’ye ilişkin Çarşamba günü yapılan son oylama ile patlak verdi.

5 Yıldız Hareketi, Fransa-İtalya arasındaki tren hattına karşı verilen önergeyi oylarken yalnız kaldı. Kuzey Ligi ise muhalefetin proje lehine verdiği iki önergeye destek sundu.

Matteo Salvini, yaptığı yazılı açıklamada kendisine ve Kuzey Ligi’ne yönelik “tekrarlanan hakaretlere “tepki gösterdi. Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli, Salvini’yi “devlerin omuzuna oturmuş cüce” olarak nitelendirmişti.

İtalya’da siyasi krizler genellikle hiç bir zaman yaz döneminde ortaya çıkmaz. Bir Ağustos ayında siyasi krize rastlamak mümkün değil. Ancak Salvini, bunun bir önemi olmadığını düşünüyor. İçişleri Bakanı, “Tatiller zaman kaybetmek için bir bahane olamaz ve parlamenterler, milyonlarca İtalyanın yaptığı gibi önümüzdeki hafta gelip çalışabilirler” dedi.

Cumhurbaşkanı Giuseppe Conte, Salvini’nin mevcut popülaritesinden faydalanmak için genel seçimlere gitmek istediğini söyledi.