Sana’ya hava saldırısı: 14 ölü

Yemen’de Husilerin denetimindeki başkent Sana’ya yönelik Arap Koalisyonu tarafından düzenlenen hava saldırısında 14 kişinin öldüğü bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 17 Ocak Pazartesi günü düzenlenen saldırılar ardından, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu Sana’ya hava saldırısı düzenledi. BAE’de Husilerin saldırılarında 3 kişi ölmüştü.

Arap Koalisyonu de pazartesi günü Suudi Arabistan’a gönderilen sekiz dronu önlediklerini bildirdi.

Sana’ya yapılan hava saldırısında hastane kaynaklar ve görgü tanıklarına göre eski bir askeri temsilcinin evi hedef alındı. Sözkonusu temsilci, eşi, oğlu ve aile bireylerinden başka kişiler öldü.

Bu saldırı, 2019’dan bu yana Suudi Arabistan’ın Sana’ya yönelik en ölümcül saldırısı olarak değerlendirildi.

Husi yönetiminin bir üyesi Twitter hesabında yaptığı paylaşımda Arap Koalisyonu’nun saldırısında toplam 20 kişinin öldüğünü belirtti.

Husi televizyonu El Mesire ölenler arasında kadın ve çocukların olduğunu belirtirken, 14 kişinin öldüğü ve beş evin yıkıldığını duyurdu.

2014’te başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 377 bin kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.