Santiago’da açlığa karşı şiddetli protesto eylemleri

Şili’nin başkenti Santiago’nun El Bosque banliyösünde, gıda kıtlığını protesto etmek amacıyla bir eylem düzenledi, polisle çatışmalar yaşandı.

Yeni koronavirüs salgını nedeniyle evde kalma tedbirlerinin uygulandığı ülkede, çoğu maskeli eylemciler, sağcı hükümet karşıtı sloganlarla sokaklara çıktı.

El Bosque banliyösünde Pazartesi günü düzenlenen eylemde, barikatlar kuruldu ve polisle şiddetli çatışmalar yaşandı.

Eylemciler, karantina değil, yiyecek ve yardım istediklerini haykırdı. Polis gözyaşartıcı gazlar ve tazyikli su kullanırken, eylemciler de taş ve sopalarla karşılık verdi. Polis üç kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, Cuma günü başkent bölgesinin tümünde evde kalma tedbiri uygulanması yönünde karar almıştı. Ülkedeki koronavirüs vakalarının yüzde 80’i bu bölgede yoğunlaşıyor.

Ancak zaten aylardan beridir ekonomik faaliyetler, salgını frenlemek amacıyla yavaşlatılmıştı.

El Bosque Belediyesi bir bildiri yayınlayarak, halkın yaşam kalitesinin düştüğü ve merkezi iktidarın en yoksul kesime yönelik tedbir geliştirmediği tepkisinde bulundu.

Belediye Başkanı Sadi Melo, “Bugün protesto eyleminde bulunanlar, bir aydan fazla bir süredir çalışamayan, devlet tarafından somut tedbirler de görmeyen insanlardır” dedi. Ekim 2019’daki protesto eylemleri, Santiago’da metro bilet fiyatlarına getirilen zamma karşı başlamış, kısa sürede tüm ülkede toplumsal bir patlamaya dönüşmüştü.

Eylemlerin sonucu olarak Kasım ortasında 30 yıl önce diktatör Augusto Pinochet’ten miras kalan Anayasa’nın değiştirilerek yenisinin kabul edilmesi için Nisan 2020’de referandumu gitme kararı alınmıştı. Ancak salgın nedeniyle gelecek Ekim ayına ertelendi.