Sarı Yelekliler: Fransızlar Macron’un politikalarına karşı

Fransa’da 10 günü aşkın bir süredir akaryakıt fiyatlarına karşı ‘Sarı Yelekliler’ tarafından devam eden eylemlere halkın desteği sürerken, Cumhurbaşkanı Macron tarafından getirilen vaatler, halkın büyük bir kısmı tarafından ‘yetersiz’ bulunuyor.

Fransa’da bu yıl içinde akaryakıt fiyatlarına yapılan ve önümüzdeki yıldan itibaren devam edecek zam ve vergilere karşı ilk protesto 17 Kasım’da başlamıştı. Halen yüzlerce noktada günü birlik eylemlerine devam eden ‘Sarı Yelekliler’ adlı protestocular, akaryakıt fiyatlarına zamların yanı sıra yaşam kalitesindeki düşüşe de karşı çıkıyorlar.

17 Kasım’daki ilk günkü eylemde yüzbinlerce kişinin katıldığı eylemler halen devam ederken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da birçok vaatle eylemcileri durdurmaya çalışıyor. Macron’un Başbakan Edouard Philippe aracılığıyla iki hafta önce duyurduğu önlemler arasında ailelere enerji yardımı, çevreyi kirletmeyen taşıt alacaklara 4 bin euroya kadar prim verilmesi, toplu taşımada kolaylık sağlayan belediyelerin desteklenmesi gibi vaatleri öne çıkmıştı.

Dün ise bizzat Macron tarafından yapılan açıklamada, akaryakıt vergilerinin petrol fiyatlarına göre ayarlanması ile ülkede ulusal düzeyde bir ekolojik dönüşüm tartışmasının başlatılması gibi vaatler eklenmişti.

MACRON’UN VAATLERİ KAYGILARI GİDERMEKTEN UZAK

Ancak Macron ve hükümetin vaatleri, giderek orta sınıfın yaşam standartlarının giderek düşmesine karşı tepkisine dönüşen eylemcileri ve genel olarak da Fransızları ikna etmekten uzak.

RTL ve LCI kanalları ile Le Figaro gazetesi için Opinionway tarafından yapılan son ankete göre, Fransızların yüzde 76’sı, Macron’un vaatlerinin ‘yetersiz’ olduğunu savunuyor. Oy oranı yüzde 20 civarında tahmin edilen Macron’un partisi LREM dışında diğer tüm partilerin seçmenlerinin çoğunluğu da bu görüşte. Ankete göre LREM seçmenlerinin yüzde 63’ü açıklanan önlemleri ‘yeterli’ bulduğunu belirtiyor.

BEŞTE DÖRDÜ AKARYAKIT VERGİLERİNE KARŞI

Ankete göre Fransızların yüzde 78’i, 2019’dan itibaren akaryakıta getirilecek 6 ila 10 sent arasındaki ek vergilerin tümüyle iptal edilmesini istiyor.

Yeni vergilere karşı çıkanların oranı aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) seçmenleri arasında yüzde 93 iken, sol muhalefetin en güçlü partisi Boyun Eğmeyen Fransa (FI) seçmenlerinin yüzde 91’i de vergilere karşı.

SARI YELEKLİLERE DESTEK ÜÇTE İKİDE

Aynı ankete göre Sarı Yelekliler adıyla spontane olarak örgütlenen eylemciler, kimi yerlerde yaşanan çatışmalara rağmen ciddi destek görüyor. Fransızların yüzde 66’sı, Sarı Yelekliler eylemcilerine destek verdiğini beyan ediyor.