Sarı Yelekliler kazandı, hükümet geri adım attı

Fransız hükümeti Sarı Yeleklilerin eylemleri karşısında geri adım attı. Başbakanı Edouard Philippe, hiçbir verginin ulusal birliği tehlikeye atma hakkı olmadığını kaydetti.

Daha bir kaç gün öncesine kadar geri adım atmayacaklarını açıklayan hükümet yetkilileri, Cumartesi günü ülke genelinde şiddetli çatışmalara yol açan eylemlerin ardından geri adım attı.

Sarı Yelekliler haftalardır akaryakıt vergisine ve sosyal adaletsizliklere karşı sokaklardaydı. Son üç Cumartesi günü ise ulusal çapta eylemler yapıldı. En son hafta sonu yaşanan eylemler, ciddi bir krize neden oldu. Ülke çapında çatışmalar yaşandı, bir çok kent savaş alanına döndü.

Başbakan Edouard Philippe, bu Salı günü yaptığı açıklamada akaryakıt vergisinin altı aylığına askıya alındığını duyurdu.

Başbakan, “1 Ocak’ta üç vergi tedbirinin hayata geçmesi gerekiyordu” diyerek özellikle benzin, dizel ve fuel oil (yakıt yağı) üzerindeki artışa dikkat çekti. “Bu vergi tedbirlerinin uygulanışını altı aylığına askıya alıyorum” diyen Başbakan, benzer şekilde elektrik ve gaz fiyatlarındaki artışı da dondurdu.

Başbakan, “Kış boyunca artış olmayacak (...) Hiçbir vergi, ulusun birliğini tehlikeye atmayı hak etmiyor” dedi.

Sokaklarda dile gelen öfkeyi görmemek veya duymamak için sağır olmak gerektiğini kabul eden Başbakan, “Bu öfke uzaktan geliyor, uzun zaman kuluçkadaydı, çoğu zaman sessiz kaldı, bugün dile geldi. Bunu görmemek veya duymamak için sağır veya kör olmak gerekiyor (...) Bu öfkeyi duyuyorum” diye konuştu.

Vergi konusunda ulusal düzeyde istişare başlatan Başbakan, istişarelerin 15 Aralık’ta başlayacağını ve 1 Mart’ta son bulacağını söyledi.

Başbakan Philippe ayrıca Ocak ayında asgari ücretin yüzde 3 oranında değer kazanacağını açıkladı. Başbakan’a göre bu tedbir son 25 yılın en önemli artışı olacak.

AÇIKLAMAYA RAĞMEN CUMARTESİ YİNE EYLEM OLACAK

Sarı Yeleklilerin sözcülerinden Eric Drouet, hükümetin açıklamasına rağmen Cumartesi günü yeniden eyleme gideceklerini söyledi. Drouet, "Üzücü bir durum ama, memnuniyetsizliğimiz göstermek için eylem yapmak zorundayız. Tüm Sarı Yeleklilerin açıklananan tedbirleri kabul etmede ortak karar sahibi olmadığını pratikte göstermenin tek yöntemidir. Her halükarda, gerçek anlamda değişimler yaşanmadan eylemler sürecek" dedi.