Savaş karşıtları Rheinmetall’in yakınlarında kamp kurdu

Savaş ve silahlanma karşıtları, Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall’in Unterlüß’deki fabrikasının yakınlarında 10 günlük kamp kurdular.

Kürdistan’dan Yemen’e, Meksika’dan Afrika ülkelerine dünyanın birçok savaş bölgesinde baskıcı rejimler için silah üreten Alman silah devi Rheinmetall’in en büyük fabrikası Hannover’e yaklaşık 85 km uzaklıktaki Unterlüß’de bulunuyor. Burası aynı zamanda, üretilen silahların atış alanlarında test edildiği yer olarak dikkat çekiyor.

Unterlüß 1 Eylül’den bu yana Almanya çapından gelen savaş ve silahlanma karşıtları ile aktivistlerin en önemli durağı haline geldi. 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilen Hitler Almanya’sının Polonya’ya saldırdığı 1 Eylül 1939’un yıldönümünde aktivistler Unterlüß’de “Savaş burada başlıyor” sloganı ve “Rheinmetall-Silahsızlandırma” adıyla bir kamp kurdular.

Devrimci gruplar, sol örgütler, sendikalar ve birçok sivil toplum örgütü tarafından Rheinmetall’in fabrikasının yakınlarında kurulan kampa Riseup4Rojava kampanyası da destek verdi.

9 Eylül’e kadar sürecek kampta workshop ve paneller gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Özellikle de Rheinmetall’in ürettiği silah ve askeri araçlarla başta Kürdistan, Yemen ve Meksika olmak üzere dünya çapında verilen zararla anlatılıyor.

İKİ AKTİVİST ROJAVA MODELİNİ ANLATTI

1998 yılında Türk ordusu tarafından katledilen PKK gerillası Andrea Wolf’un hayatı ve mücadelesinin anlatıldığı büyük bir bilgilendirme panosunun da kurulduğu kampın Salı günkü programında anti-militarist mücadele veren feminist aktivistler tarafından bir workshop gerçekleştirildi.

Kampın akşam programında ise Rojava Kürdistan’ına giden Radikal Sol Berlin Örgütü’nden iki akivistin gezi izlenimlerini anlattığı bir etkinlik vardı. Kampın katılımcılarının ilgi gösterdiği etkinlikte aktivistler Rojava’da kadın özgürlüğü, ekolojiyi ve demokratik yönetimi esas alan bir sistemin kurulduğuna dikkat çektiler. Kampta daha sonra müzisyen Talib Richard’ın sahne aldığı bir müzik dinletisi gerçekleşti.

Kampın katılımcılarının öncülüğünde 7 Eylül Cumartesi günü Rheinmetall’in fabrikasına doğru kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Saat 13.00’de başlayacak yürüyüşe Almanya çapında gelecek savaş karşıtlarının da destek vermesi bekleniyor.

Alman silah karşıtlarının hedefinde olan Rheinmetall son olarak Federal Alman Hükümeti’nin onayıyla Erdoğan rejimiyle ortak tank ürütme işine girmişti. Erdoğan sarayında Rheinmetall’in yöneticilerini ağırlarken, Efrîn işgali öncesi Türk ordusunun tankları da bu silah devi tarafından modernize edilmişti. Ayrıca şirketin ürettiği Leopard 2 tanklarıyla Efrîn’de uluslararası yasalar çiğnenerek birçok suça imza atılmıştı.

Kampın ayrıntılı programına şu internet adresinden ulaşmak mümkün: