Seçim öncesi siyasi darbe: 'KCK Ana Davası'nda cezalar onandı

'KCK Ana Davası'nda HDP milletvekili adaylarının da yer aldığı 89 kişi hakkındaki mahkumiyetler yerinde bulundu.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, kamuoyunda 'KCK Ana Davası' olarak bilinen ve çok sayıda Kürt siyasetçinin yargılandığı davada, yerel mahkemenin kararına itiraz eden 139 sanık hakkında verilen hükümleri karara bağladı. Kürt siyasetçiler arasında, HDP'nin milletvekili adayları da var.

4. Ceza Dairesi, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesince 190 sanığın yargılandığı ve 154'ü hakkında kararın verildiği davada, 139 sanığın itirazını değerlendirdi.

KARARLAR

Mahkeme, siyasetçiler Kamuran Yüksek, Mehmet Taş, Erdem Kızılkaya, Hüseyin Yılmaz, Salih Akdoğan, Turan Genç, Senanik Öner, Kemal Aktaş, Çimen Işık, Zöhre Bozacı, Mehmet Nimet Sevim, Lütfi Dağ, Bayram Altun, Ahmet Birsin ve Mehmet Akın'a yerel mahkemenin verdiği 21 yıl hapis cezasını uygun buldu.

Mahkeme, Ercan Sezgin, Şinasi Tur, Ahmet Makas, Mazlum Tekdağ, Mükail Karakuş, Ümit Aydın, Seda Akbaş Can, Ali Şimşek, Necdet Atalay, Abdullah Demirbaş, Olcay Kanlıbaş, Tuncay Korkmaz, Tayip Temel ve Ercan Akyol'a verilen 18 yıl hapis cezasını da yerinde buldu.

Şu isimler hakkındaki 9 yıllık hapis cezası da mahkeme tarafından uygun bulundu: Hasan Hüseyin Ebem, Abbas Çelik, Zülküf Karatekin, Nadir Bingöl, Ahmet Erdem, Cibrahil Kurt, Yurdusev Özsökmenler, Mehmet Hatip Dicle, Nihayet Taşdemir, Pınar Işık, Elif Kaya, Yüksel Baran, Pelgüzar Kaygısız, Pero Dündar, Sara Aktaş, Zahide Besi, Musa Farisoğulları, Adil Erkek, Mahmut Okkan ve Burhan Karakoç.

Demir Çelik, Mehmet Tarih, Hasan Fırat Üner, Hasan İraz, Celal Yoldaş, Ahmet Ertak, Fırat Anlı, Selim Sadak, Hüseyin Kalkan, Songül Erol Abdil, Etem Şahin, Emrullah Cin, Fikret Kaya, Aydın Budak, Leyla Güven, Gülcan Şimşek, Nuran Atlı Söyler, Abdullah Akengin, Şeyhmus Bayhan, Ahmet Zirek, Engin Kotay, Kerem Duruk, Esma Güler, Özlem Yasak, Rojda Balkaş Akyüz, Mesut Çetin, Ramazan Ödemiş, Ramazan Deve, Muharrem Erbey, Tuncay Ok, Ahmet İlhan ve Mustafa Doğru'ya aynı suçtan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasına yapılan itiraz da reddedildi.

Mahkeme Heyeti, Ebru Günay, Siracettin Irmak, Servet Özen, Bahri Çeken, Hasan İnatçı, Rahmi Özmen, Ahmet Cengiz, Hüseyin Bayrak, Hacı Erdemir, Heval Erdemli, İhsan Uğur, Sebahattin Dinç, Selahattin Elçi, Kazım Kurt, Garip Kandemir, Zora Erdede, Zeynep Boğa, Takibe Turgay, Alaattin Aktaş, Fethi Suvari, Mehmet Deviren, Nizamettin Onar, Zeynel Mat, Atilla Koca, Mehmet Nesip Gültekin, Aygül Arat, Resul Erkaplan, Abdulserdest Tan, Serdar Zirik, Abdullah Aflatun, Abdurrahim Barandağ, Abdullahhalık Katar, Abdulgafur Şen, Ekrem Elbat, Gülistan Dehşet ve Ahmet Türk hakkındaki beraat kararını ise onadı.

Ferhan Türk hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla ilgili hüküm yeterli delil bulunmadığı için bozuldu.

Mahkeme, Zübeyde Zümrüt'e 5 yıl, Mehmet Güzel ve Mehmet Aksünger'e de 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasının da yasaya uygun olduğunu savunarak, onadı.

Yine Abdurrahim Tanrıverdi, Mustafa ile Osman Ocaklık, Nazim Çağlak ve Türki Gültekin hakkında 6 yıl 9 ay ve Murat Tuğrul hakkında da 5 yıl 7 ay 15 gün olarak verilen hapis cezaları da yerinde bulundu.

Veysel Yıldırım ve Adnan Bayram'la ilgili beraat kararı ise uygun bulundu.

Ahmet Cengiz ile Mehmet Hatip Dicle'nin 1 yıl 2 ay hapis ve 600 lira para cezasına çarptırıldığı kararın yeniden değerlendirilmesine de hükmedildi.

Ayrıca davadaki Pero Dündar, Leyla Güven, Ebru Günay ve Musa Farisoğulları gibi isimler HDP'den milletvekili adayı.