Seehofer, istihbaratın tehlikeli gördüğü Ülkücülerle çalışmak istiyor

Almanya İçişleri Bakanı Seehofer, bu yıl ilk kez Alman istihbaratı tarafından “aşırı sağcı” ilan edilerek takip altına alınan ırkçı oluşum Ülkücülerin ATİB isimli kuruluşuyla çalışmaya devam etmek istediğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta 2019 yılı raporunu açıklayan Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, Avrupa Türk İslam Kültür Dernekleri Birliği (ATİB)’nin de tehlikeli görüldüğü için izlendiğini bildirmişti.

"İslamcılık harici güvenliği tehdit edici ve aşırılık yanlısı yabancılar" başlığı altında ATİB’e yer veren istihbarat, bu kuruluşun Türk devletinin ırkçı oluşumu Ülkücüler ve aşırı sağ ideoloji ile bağlantılı olduğuna dikkat çekmişti.

İstihbaratın raporunun ardından Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in Avrupa’daki AKP-MHP iktidarı yanlısı Türk milliyetçisi kuruluşların çatı örgütü olan ATİB’le çalışmaması yönünde muhalefetten çağrılar geliyordu.

HÜKÜMET ZATEN BİLİYORMUŞ!

Ancak Alman basınına konuşan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, istihbaratın raporuna rağmen İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in bu kuruluşla çalışmaya devam etmek istediğini bildirdiler.

Die Welt gazetesinin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan bakanlık sözcüsü “Bakan Seehofer Almanya’daki uyumun güçlü olması için bütün dini topluluklarla çalışmaya büyük önem veriyor” diye konuştu.

ATİB’in kurucu üyesi olduğu Almanya Müslümanları Merkez Konseyi üyesi bazı kuruluşların istihbarat tarafından izlendiği konusunun uzun bir süredir hükümet tarafından da bilindiğini hatırlatan aynı sözcü devamla “Ancak İçişleri Bakanlığı diyaloga önem verdiği için bu kuruluşlarla çalışmasını sürdürecektir” açıklamasında bulundu.

SOL PARTİ: HÜKÜMET FAŞİSTLERLE ÇALIŞMASIN

Almanya’daki muhalefet partileri ve iktidar partisi CDU’lu bazı yetkilililer ise ATİB ile ilişkilerin kesilmesinden yana. CDU’dan Mathias Middelberg Türk milliyetçiliğinin toplum için bir zehir olduğunu ve uyumu engellediğini belirtirken, Sol Parti iç politika sözcüsü Ulla Jelpk “Bu faşist örgütle bütün ilişikler derhal kesilmeli” çağrısını yapmıştı.

ATİB’in Türklüğü yücelten, başta Kürtler ve Yahudiler olmaka üzere diğer halklarla inançları aşağılayan Ülkücü hareketle bağlantılı bir kuruluş olduğunu belirten Jelpke açıklamasında devamla şu hususlara dikkat çekmişti: “ATİB üyelerinin ırkçılık karşıtı etkinliklerde Almanya Müslümanları Merkez Konseyi maskesiyle eyalet ve federal yöneticiler ile yan yan durmaları kabul edilemez.”