Selahaddin Eyyubi hangi hastalıktan öldü?

Ortadoğu’nun en büyük imparatorluklarından birine sahip olan Selahaddin Eyyubi’nin ölümü etrafındaki gizem halen devam ediyor. Bir tıp profesörüne göre, sultan Eyyubi tifodan öldü.

Selahaddin Eyyubi, ölümünden 800 yıl sonra halen Ortadoğu’da ününü koruyor. Batı’da da saygı ile anılıyor. 1137 yılında doğan Selahaddin Eyyubi, Mısır, Suriye, Irak’ın bazı bölgeleri, Lübnan, Yemen ve Kuzey Afrika’nın başka bölgelerini kapsayan geniş bir coğrafyada sultan oldu. Haçlılara karşı orduları başarılı bir şekilde yönetti ve bir çok krallığı fethetti. Tarihçiler onu tüm zamanların en tanınmış Kürdü olarak tanımlıyor.

Ölümü etrafındaki gizem halen sürüyor. Hastalığı, 1193 yılında, 56 yaşındayken başladı. İki hafta sonra da öldü. Bazıları geçirdiği ateşli hastalığın önemli bir hastalığın semptomu olduğunu öne sürdü. Pennsylvania Üniversitesi Tıp Okulu’na tıp profesörü olan Stephen J. Gluckman, Eyyubi’nin durumuna ilişkin bir dizi kanıtını inceledikten sonra teşhisini koydu.

Dr. Gluckman, Selahaddin Eyyubi’nin ölümüne sebebiyet veren en büyük ihtimalin, o dönem bölgede yaygın olan tifo olduğu sonucuna vardı. Bugün antibiyotikler tifoya karşı çok etkili oluyor. Ancak halen de dünya genelinde yılda 22 milyon kişiye bulaşıyor ve 200 bin kişinin ölümüne sebebiyet veriyor.

Dr. Gluckman, Maryland Üniversitesi Tıp Okulu’nda 25 Mayıs’ta yapılacak yıllık klinikopatoloji konferansında teşhisini sunması bekleniyor. Konferans, tarihi kişiliklerin hastalıklarına ilişkin teşhisler üzerine yapılacak. Geçmişte uzmanlar Lenin, Darwin, Eleanor, Roosevelt ve Lincoln gibi isimlerin hastalıkları üzerine yoğunlaşmışlardı.