Senato’daki süreçte Cumhuriyetçiler blok oyla engelliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın azline ilişkin dava süreci Senato’da başlarken, ilk gün oturumunda Demokratlar tarafından getirilen önergeler çoğunlukta olan Cumhuriyetçilerce reddedildi.

Donald Trump hakkında Demokrat Partili güçlü rakibi Joe Biden’ı zora sokmak için Ukrayna ile pazarlık yaptığı ortaya çıkması ardından Demokrat Parti tarafından azil süreci başlatılmıştı.

Amerikan Kongresi’nin iki bileşeninden olan Temsilciler Meclisi’nde Demokrat çoğunluk tarafından azil yönünde karar çıkmıştı. Ancak bu kararın ardından Trump’ın da üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Senato’nun onayı gerekiyordu.

ÖNERGELER REDDEDİLDİ

Temsilciler Meclisi tarafından Senato’ya gönderilen soruşturma kapsamında ilk günde davanın sürecine ilişkin tasarı etrafında oylamalar yapıldı. Senato’daki Demokrat Parti grubunun lideri Chuck Schumer tarafından getirilen iki önerge de Cumhuriyetçilerin oylarıyla reddedildi.

Önergelerin ilkinde Beyaz Saray’ın daha önce Temsilciler Meclisi’ne sunmayı reddettiği bazı belge ve dosyaları Senato’ya inmesi isteniyordu. Reddedilen diğer önergede ise Dışişleri Bakanlığı’nın başta ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanovitch’in görevden alınması olmak üzere Ukrayna dosyasıyla bağlantılı belgeleri sunması talep ediliyordu.

CUMHURİYETÇİLER BLOKE EDİYOR

Donald Trump’ın Senato’daki Cumhuriyetçilerin bazı isimleri tarafından sert biçimde eleştirilmesine rağmen azil sürecinde blok halinde Trump lehine duruluyor. Senato’daki ilk iki oylamada da 53 Cumhuriyetçi senatör tarafından hayır oyu verildi.

Azil süreci kapsamında sonraki aşamada ise hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçilerin karşılıklı iddia ve savunmalarına geçilecek. Ancak Temsilciler Meclisi’ndeki soruşturma sırasında toplanan delillerin kullanılmasının oy çokluğuyla reddedilmesi de gündemde.

Bunun yanı sıra Senato’daki bazı Cumhuriyetçilerin dava sürecinin kurallarına ilişkin kararların Beyaz Saray’ın baskısıyla alındığını savundukları ve rahatsızlıklarını dile getirdikleri öğrenildi.