SIPRI: Silah şirketleri satışlarını arttırdı

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan rapora göre en büyük 100 silah şirketi, askeri sektöre yönelik silah satışını yüzde 1,9 arttırdı.

SIPRI raporunda en büyük 100 silah şirketinin 2021 yılında askeri sektöre yönelik 592 milyar dolar tutarında silah ve hizmet satışında bulundu. 2020 yılı ile kıyaslandığında yüzde 1,9’luk artış var.

SIPRI’ye göre bu büyüme tedarik zinciri üzerinde genel sorunlar nedeniyle ağır bir şekilde etkilendi.

Covid-19 salgınının kalıcı etkisinin silah şirketleri üzerinde kendisini göstermeye başladığı belirtildi.

Rapora göre işçi sıkıntısı ve hammadde temini açısından yaşanan sorunlar, "şirketlerin silah sistemleri üretme ve zamanında teslim etme kabiliyetini yavaşlattı".

Bu açıdan bakıldığında 2021 yılında öngörülen hızda bir büyüme yaşanmadı.

Raporun yazarları tedarik sorunlarının Ukrayna savaşı ile birlikte daha da ağırlaşacağını belirtirken, çünkü “Rusya’nın silah üretiminde kullanılan hammaddelerin en büyük tedarikçisi olduğuna” dikkat çekti. Bu savaşın aynı zamanda talep artışına yol açtığı vurgulandı.

Rapora göre dünyadaki en büyük 100 şirket arasında iki Türk şirketi de yer alıyor. Raporda Aselsan ve Aerospace’in 2021 yılında toplam silah satışları 3 milyar 400 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

100 en büyük şirketin 27’sini Avrupalı şirketler oluştururken 2020 yılına kıyasla silah satışlarında yüzde 4,2’lik artış gerçekleştirdiler. Diğer bir ifadeyle Avrupalı şirketler 123 milyar dolarlık satış yaptı.

En büyük beş şirket olan  Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman ve General Dynamics arasında sadece Raytheon’un satışları arttı.

ABD 299 milyar dolarlık silah satışı ile küresel satışların yarısından fazlasını temsil etmeye devam etse de silah satışında bir önceki yıla göre düşüşün olduğu tek bölge olarak dikkat çekti.

Çinli en büyük sekiz şirketin silah satışları 2021 yılında 109 milyar dolar ile yüzde 6,3 arttı.