Sırbistan-Kosova arasında ticari savaş

Sırbistan’dan ayrılan Kosova’nın Interpol’e üyeliğinin başarısız olması ardından iki ülke arasındaki gerginlik ticari alana da yansıdı.

2008’de Sırbistan’dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden ve şimdiye kadar 105 BM üyesi ülkenin tanıdığı Kosova, Sırbistan’dan gelecek ürünlerin gümrük vergilerini iki katına çıkarma kararı aldı.

Gümrük vergileri kararının derhal yürürlüğe gireceğini duyuran Kosova Başbakanı Ramuş Haradinac, bu kararın Sırbistan’ın ‘her yönden Kosova’ya karşı saldırgan tutumuna’ karşılık olduğunu iddia etti.

Kosova, bu ayın başında Sırbistan’dan gelen ürünlerin vergilerine yüzde 10 zam yapmıştı. Sırbistan’dan Kosova’ya çoğunluğu gıda ürünü olmak üzere yılda ortalama 400 milyon euro ihracat yapılıyor. Kosovalı yetkililer, bu ayın başındaki ilk vergi artışı ardından Sırbistan’dan ithalatın yüzde 50 azaldığını iddia ediyor.

Kosova, bağımsızlığını tanımayan ve 2017’de 84 milyon ithalat yaptığı Bosna-Hersek’ten gelecek ürünlere de aynı gümrük vergisi zammını uygulayacak.

2008’de bağımsızlık ilan eden Kosova’yı 23 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yanı sıra toplamda 105 BM üyesi tanıyor. Ancak Sırbistan’ın yaptığı diplomasiyle 10 kadar ülkenin kararını geri çekmeye ikna ettiği iddia ediliyor.

Sırbistan’ın girişimleri sonucu Kosova’nın Interpol’e üyeliği üçüncü kez reddedilmişti.

Kosova’nın BM’ye üyelik başvurusu ise Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri Çin ve Rusya’nın vetoları nedeniyle engellenmişti. Ancak buna rağmen Kosova’nın Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne üyeliği kabul edilmişti.