Sisi’nin rakibi yok, zaferi kesin!

Mısır’da Pazartesi günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Abdul Fetah El Sisi’nin zaferinden kuşku duyulmuyor.

Arap dünyasının en kalabalık nüfuslu ülkesi olan Mısır’da Pazartesi sabahı Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandıklar açıldı. 100 milyon nüfuslu ülkede 60 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. 

Karşısında gerçek bir adayın olmayışı nedeniyle, seçimlerden çok bir referandum niteliği taşıyor.

Rakip olarak kendisini ortaya koyan Musa Mustafa Musa, mevcut Cumhurbaşkanı Sisi’nin destekçilerinden biri olarak biliniyor. Diğer tüm adaylar farklı gerekçelerle diskalifiye oldu. Bazıları tutuklandı, bazıları geri geri çekildi.

Sisi, karşısında ciddi bir rakibin olmamasından üzüntü duyduğunu söylerken, aksine rakiplerinin olmasını tercih ettiğini belirtti.

Rakip olmayışından dolayı, gözler katılım düzeyine çevrildi. Referandum niteliğindeki seçimlere katılım oranı önem arz ediyor. Bir önceki seçimlere katılım yüzde 37 olmuştu ancak, yetkililer oy kullanma işlemini 24 saat daha uzatarak, katılım oranının yüzde 47.5’e çıkmasını sağlamıştı. Bu seçimlerde de bazı bölge valileri, yerel yetkilileri katılımı yüksek tutmaya teşvik etti. Yüksek oy çıkan bölgelere, su ve elektrik gibi vaatler yapıldı.

Oy kullanma işleminin Çarşamba gününe kadar sürmesi bekleniyor. Nihai sonuçlar 2 Nisan’da açıklanacak.

Mısır’da “özgür” olarak sunulan ilk seçimler 1981’den itibaren kesintisiz bir şekilde ülkeyi yöneten Hüsni Mübarek’in 2011 yılında iktidardan düşmesi ardından gerçekleşti. Ancak bu seçimler de Müslüman Kardeşler’i iktidara taşıdı. Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanı olduğu bu dönem, baskılar nedeniyle yoğun halk tepkisine yol açtı.

Ancak Mursi, askeri bir darbeyle görevinden alındı ve 2014 yılında bu ortamda seçimlere gidildi. Darbe ardından fiili ülkeyi yöneten Sisi, seçimlerde yüzde 97’ye yakın oy alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Bu dönem Müslüman Kardeşler açısından kara bir dönem oldu. Mursi yanlısı gösteriler kanlı bir şekilde bastırıldı.