Sistan-Belucistan’da köylülerin su kaynakları kurudu

İran’ın su krizi giderek derinleşiyor. Sistan ve Belucistan eyaletindeki köylerde yüzlerce su kaynağının kuruduğu bildirildi.

Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı köylerdeki su ve atık su genel müdürü Abdul Ahad Rici, binlerce köyün su problemi olduğunu, yüzlercesinde su kaynaklarının kuruduğunu belirtti.

Rici, “Sistan-Belucistan köylerinde 343 su kaynağı tamamen kurudu” dedi. Rici şunları ekledi: “1.232 köyde su problemi var. Kamyonlarla su teslimatı özel krediler gerektiriyor.”

Ayrıca 3.024 köyde herhangi bir su dağıtım sisteminin olmadığını ifade eden Rici, “Bu köylere temiz su kamyonlarla sağlanıyor. Yine, Sistan-Belucistan köyleri için 348 dağıtım sistemi aktif durumda değil” diye konuştu.

Kuraklık ve su krizi de temel sorunlardan biri olarak giderek derinleşiyor. Kuraklık ve su sıkıntısı İran’ın genelini etkiliyor. Bu ekolojik felaketin temel olarak su kaynaklarının kötü idaresinden kaynaklandığı belirtiliyor. Çevre koşulları dikkate alınmadan, zenginleşmek için çok sayıda baraj inşa etti. Irmakla ve göller kururken, hükümet ciddi bir tedbir geliştirmedi.

Askeri amaçlı projeler ve tarım sanayisinin ihtiyaçları için su, hoyrat bir şekilde kullanıldı. Sadece akarsular ve göller değil, bataklıklar da kurudu. Enerji Bakanı kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, 334 kent ve toplam 35 milyon kişinin su krizinden etkilendiğini söyledi.