Sistani, parlamentoyu hükümetten desteğini çekmeye çağırdı

Irak’ın en yüksek Şii otoritesi Ayetullah Ali Sistani, Cuma günkü hutbesinde Irak parlamentosunu hükümetten desteğini çekmeye çağırdı. Ülkedeki protesto eylemlerinde 400’e yakın kişi hayatını kaybetti.

Ayetullah Ali Sistani’nin temsilcilerinden Ahmed El Safi, Kerbela’da Sistani adına yaptığı açıklamada, “Mevcut hükümetin çıktığı parlamento, bu konuda yaptığı tercihi gözden geçirmeye, çocuklarının kanını korumak, ülkenin şiddete, kaosa ve yıkıma kaymasını önlemek için Irak’ın çıkarları doğrultusunda hareket etmeye çağrıldı” dedi.

Irak güvenlik güçleri Perşembe günü yeni bilançoya göre ülkenin güneyindeki Nasıriye ve Necef ile başkent Bağdat’ta en az 45 eylemci hayatını kaybetti.

Sağlık ve polis kaynaklarına göre güvenlik güçlerinin Nasıriye’de bir köprüyü tutan eylemcilere ateş açması sonucu en az 29 kişi hayatını kaybederken, Necef’te 12 kişi ve Bağdat’ta 4 kişi gerçek mermilerin hedefi olarak can verdi.

Bağdat ve Şii Arapların yoğunlukta olduğu güney kentlerinde 1 Ekim'den  bu yana yaşanan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 400'e yaklaştı. 16 bin dolayında kişi de yaralandı.