Sistani’ye göre Irak artık eskisi gibi olmayacak!

Irak’ta en yüksek Şii otoritesi olan Ayetullah Ali Sistani, rejim değişikliği için spontane bir halk hareketi olarak yayılan eylemlerden sonra Irak’ın artık eskisi gibi olmayacağını belirtti.

Bağdat’ın güneyine Şiilerin kutsal kenti Kerbela’da Cuma hutbesi sırasında konuşan Ayetullah Ali Sistani adına temsilcisi Ahmed El Safi, “Eğer iktidardakiler zaman kazanarak ve erteleyerek gerçek reformlardan kaçınabileceklerini düşünüyorlarsa, hezeyan içerisindeler” dedi.

El Safi, “Bilmeliler ki Irak bu eylemlerden sonra artık eskisi gibi olmayacak” diye ekledi.

Irak’ta 1 Ekim’den bu yolsuzluğa karşı ve rejimin değişmesi talebiyle protesto eylemleri var. Şimdiye kadar 400’e yakın kişi eylemler sırasında öldü.

89 yaşındaki Ali Sistani, ilkin ihtiyatlı bir şekilde eylemleri destekleyerek, taleplerinin meşru olduğunu belirtti, ancak sonra son günlerde daha açık bir şekilde eylemcilere destek verdi.

Sistani, bu Cuma yaptığı açıklamada eylemlerin bir değişim için “en şerefli yöntem” olduğunu kaydetti. Şii din adamı eylemcilerin taleplerine ilişkin ise şimdiye kadar kayda değer bir şey yapılmadığını vurguladı.

Parlamentoya yeni bir seçim yasası tasarısı sunuldu ancak parlamento henüz bu konuda görüşünü açıklamadı. Ayetullah Ali Sistani, parlamentoyu hızlı bir şekilde çalışarak halkın seçim sürecine inancını tesis etmek için seçim yasasını kabul etmeye çağırdı.