Sıtma, AIDS ve veremden ölümler artacak

Dünyanın birçok ülkesinde ilaçların yetersizliği ve sağlık sistemlerinin yaşadığı çöküntü malarya, HIV ve verem gibi birçok hastalıktan ölümlerin artmasına neden olacak.

Imperial College London adlı kuruluş tarafından yapılan bir araştırmada, Covid-19 salgınıyla birlikte yoğun ilaç kullanımı ve sağlık sistemlerindeki zorlanma birçok başka hastalığa karşı mücadeleyi zayıflatıyor.

Araştırmaya göre, mevcut durumda her yıl tüm dünyada 3 milyon kişi sıtma (malarya), verem ve HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalığından dolayı yaşamını yitiriyor. Ancak son aylarda Covid-19 salgınıyla mücadele nedeniyle bu tür hastalıklardan ölümlerin ciddi artış göstermesi bekleniyor.

Araştırmacıların yaptığı modellemeye göre, bu üç hastalıktan kaynaklı ölümlerde önümüzdeki 5 yılda en Covid-19’dan kaynaklı ölümlerden daha fazla artış yaşanacak.

YOKSUL VE ORTA GELİR DÜZEYİNDEKİ ÜLKELER ETKİLENECEK

Araştırmada dikkat çekilen noktalardan biri ise, ilaç kıtlığı ve sağlık sistemlerindeki aşınmadan kaynaklı AIDS, sıtma veya verem ölümleri en çok yoksul ülkeleri etkileyecek. Ayrıca orta gelir düzeyindeki ülkelerin de olumsuz etkileneceğine kesin gözüyle bakılıyor.

VİRÜS KORKUSUYLA TEDAVİYE GİDİLMİYOR

Son yıllarda tedavi olanakları giderek geliştirilen bu hastalıklardan kaynaklı ölümlerin artmasının bir diğer nedeni ise, salgın korkusuyla bireylerin klinik ve hastanelere gitmeye çekinmeleri. Ayrıca birçok ülkede ilaç veya anti-retroviral tedavilerin elde edilmesinde yaşanan sıkıntılar da bu ölümlerde etkili olacak.

Ölümlerin en fazla artacağı düşünülen hastalıklar arasında AIDS bulunuyor. Özellikle hastalığın yoğun olarak görüldüğü Güney Afrika ülkelerinde ölümlerin yıllık yüzde 10 daha fazla olacağı sonucuna varıldı. Bu ülkelerde veremden ölümlerin ise yüzde 20 oranında artacağı öngörülüyor.

Ancak ölüm artışlarının en fazla olacağı hastalık ise, sıtma olacak. Zira özellikle sivrisineklere karşı sineklik dağıtımının sıtmayla mücadelede önemli rol oynadığı Afrika’da bu tür kampanyalar durma noktasına gelmiş durumda. Bu ise sıtmadan ölümlerin üçte bir oranında artması demek.