Somali’de bir milyon kişi kuraklık nedeniyle göç etti

Somali’de yaşanan kuraklık benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştı. BM ve Norveç Mülteciler Konseyi (NRC), Somali’de kuraklık nedeniyle 1 milyon kişinin göçe maruz kaldığını bildirdi.

BM ve NRC tarafından yapılan açıklamaya göre sadece bu yıl içerisinde Somali’de 755 bini aşkın kişi ağır kuraklık nedeniyle iç göçe maruz kaldı.

Ocak 2021’den bu yana iç göçe maruz kalanların sayısının 1 milyona ulaştığı belirtildi.

NRC Somali Müdürü Muhammed Abdi yazılı açıklamada “Bir milyon kişi sınırı, büyük bir alarm sinyalidir” dedi.

Abdi, “Kıtlık artık tüm ülkeye musallat oldu. Gittikçe daha fazla ailenin köylerinde su ve yiyecek olmadığı için her şeyden vazgeçmek zorunda kaldığını görüyoruz. Çok geç olmadan yardım fonlarının acilen artırılması gerekiyor” diye ekledi.

Somali son iki yıldır tarihi bir kuraklık yaşıyor. Mevcut kuraklık düzeyi 40 yılı aşkın bir süredir görülmemişti.

Her iki örgüte göre çok güçlü bir gıda güvensizliği yaşayan insanların sayısı gelecek aylarda 5 milyondan 7 milyonun üzerine çıkacak. Bu durumun küresel ısınmanın etkileri ve Ukrayna savaşından kaynaklı gıda maddelerinin fiyatlarındaki artışla derinleştiği ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) geçen hafta yaptığı bir açıklamada, mahsul kıtlığı ve düşük hayvancılık üretimi devam ederse, insani yardım da en savunmasız kişilere ulaşmazsa, eylül ayına kadar Somali'nin sekiz bölgesinde kıtlığın başlayabileceği uyarısında bulundu.