Eş-Şebab'ın yeni hedefi Etiyopya

Yaklaşık 2 bin Eş-Şebab çetesinin sınır boyunca gerçekleştirdiği saldırı ardından yetkililer, El Kaide bağlantılı grubun sızmalarından ve mevzilenmesinden korkuyor.

El Kaide bağlantılı Eş-Şebab’ın 20 Temmuz'da Etiyopya’da başlattığı büyük saldırıdan bu yana korkular arttı. Saldırı sırasında, yaklaşık 2 bin çete, Somali ile Etiyopya'yı ayıran sınır hattına saldırdı, bazı yerlerde Etiyopya topraklarında 150 km'den fazla ilerledi.

Etiyopya ordusu iki hafta süren yoğun çatışmalar ve hava saldırılarının ardından topraklarını yeniden ele geçirmiş olsa da, durum istikrardan çok uzak. Operasyonlardan bir buçuk ay sonra çatışmalar sınır boyunca hala devam ediyor. 

Etiyopya'nın doğusundaki Somali bölgesinden adının açıklanmasını istemeyen bir yönetici Fransa’da günlük çıkan Le Monde gazetesine verdiği demeçte, " Sınır bölgelerinde durumun hala çok değişken" olduğunu söyledi. Addis Ababa'daki Batılı bir diplomat ise, bölgesel yetkililerin olası sızmalar konusunda "tedirgin" olduğunu söyledi.

Düşünce kuruluşu International Crisis Group'un Somali uzmanı Omar Mahmood, "Uzun vadeli bir varlık oluşturmaya, hücreler oluşturmaya ve işe almaya çalışıyorlar" dedi. Bu dağlık bölge, Selefi İslam'ın eski yerleşim bölgesi olmasından dolayı "stratejik" bir alan olarak tanımlanıyor.

CNRS'de araştırmacı olan Roland Marchal'a göre, orada başka bir çalışma şekli benimseyebilirler: “Güvenli bir şekilde kök salma politikası uygulayacakları kesin . Öncelikli amaçları saldırı yapmak değil, kabul görmek ve bağlantılar kurmaktır.”

Hiraal Enstitüsü'nden Samira Gaid, Mayıs ayında Le Monde'a verdiği röportajda, Şebab’ın kendilerini ulusötesi bir örgüt olarak tanımladığını, onların sadece Somali'de savaşan yerel bir isyan olarak değil, bölgeyi ele geçirmek ve bir İslami halifelik kurmak isteyen bir grup olarak görülmek istediklerini söylemişti.

Avrupa Birliği'nin özel temsilcisi Annette Weber, 7 Eylül'de BM Güvenlik Konseyi'nin kürsüsünde, Somali'de 2022'de El-Şebab saldırılarının tehlikeli bir şekilde arttığını ve 2017'deki şiddet düzeyine yaklaştığını, Afrika Boynuzu için uluslararası toplumdan İslamcı örgüte karşı savaşmak için "önemli" bir çaba çağrısında bulundu.