Somali, Somaliland’daki katliamlar için özür diledi

Somali, onlarca yıldır tanınmamasına rağmen bağımsızlığını ilan eden Somaliland’da gerçekleşen bir katliamdan ötürü resmen özür diledi.

On yıllardır Somali’den ayrılmak için bağımsızlık mücadelesi veren Somaliland’da, 1991 yılında tek yanlı olarak bağımsız cumhuriyet ilan edilmişti.

1988 yılında ise dönemin Somali Devlet Başkanı Mohammed Siad Barre tarafından verilen emirle Somaliland’ın başkenti Hargeisa ile birçok şehir bombalanmıştı. Bu bombardımanlarda yüzlerce sivil yaşamını yitirmişti.

RESMEN ÖZÜR DİLEDİ

Bombardımanların üzerinden geçen 32 yıldan sonra Somali’den özür beyanı geldi. Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Farmajo, Afrika Birliği zirvesi vesilesiyle Somaliland halkından özür diledi.

Farmajo’nun özrü, Somaliland lideri Muse Bihi Abdi ile ilk kez yaptığı görüşmenin iki gün sonrasında geldi.

Somaliland, 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek kurulmuştu ancak bu bağımsızlığı uluslararası alanda tanınmadı ve halen Somali'nin bir bölgesi olarak değerlendiriliyor. 137 bin kilometrekare toprağa sahip Somaliland’da 3 milyonu aşkın kişi yaşıyor.

Başkenti Hargeisa olan ülkenin sınır komşularını doğuda Somali, güneyde Etiyopya ve kuzeybatıda Cibuti oluştururken, Aden Körfezi’ne de kıyısı bulunuyor.