SPD şimdilik ‘Büyük Koalisyon’da kalacak

Yeni yönetimini seçen Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) kongre delegeleri, Angela Merkel’in CDU’su ile koalisyona şimdilik devam kararı aldılar.

SPD’nin yeni eş başkanları Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans’ın Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile 2018 başında varılan koalisyon uzlaşmasına karşı oldukları biliniyordu.

Ancak Berlin’de devam eden kongrede delegeler, CDU ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile kurdukları büyük koalisyonun şimdilik devamına karar verdiler.

Delegelerin yarısından biraz fazlasının oyuyla varılan kararla, yeni parti yönetiminin CDU-CSU ile bazı konuları yeniden müzakere etmesi için zaman tanındı.

SPD’nin yeni eş başkanları Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans, 2005 yılında ‘büyük koalisyona’ giren ve 2009-2013 arası haricinde ülkeyi CDU-CSU ile yöneten partinin giderek güç kaybetmesini önlemek istiyorlar. 2000’li yılardan bu yana sürekli sağa kayan SPD’nin şu anda anketlerdeki oy oranı yüzde 15 civarında ve Yeşiller’in gerisine düşmüş durumda.