Sri Lanka’da tarihi kriz: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sri Lanka’da ekonomik kriz giderek derinleşirken, hükümet karşıtı protestoların yayılması ile birlikte ülkenin merkezinde sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Sri Lanka 1948’de ilan edilen bağımsızlığından bu yana en kötü ekonomik krizini yaşıyor. Hükümet, dış borcun 51 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Hükümet Uluslararası Para Fonu IMF’den 3 ila 4 milyar dolar alma arayışı içerisinde.

Kriz derinleşirken hükümet karşıtı protesto eylemleri de yayılıyor. Salı günü gerçekleşen protesto eylemlerinde ilk kez bir kişi hayatını kaybetti.  

Polise göre ayrıca 11’i polis olmak üzere en az 29 kişi de yaralandı. Bu protestolar ardından ülkenin merkezinde sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Başkent Kolombo’nun 95 kilometre doğusundaki Rambukkana’da yaşanan ölüm ardından, polis memurları hakkında soruşturma başlatıldı.

Hükümet tepkileri dindirmek için, özellikle kıtlık ve yakıt fiyatlarına yapılan zamları protesto eden göstericilere karşı aşırı güç kullanan polise yönelik suçlamaları konusunda soruşturma sözü verdi.

Kolombo’da temsilcilikleri bulunan ABD, Birleşik Krallık ve Kanada başta olmak üzere birçok yabancı temsilcilik, göstericilere karşı polisin silah kullanması karşısındaki endişelerini dile getirerek, sükûnete çağırdı.

ABD Büyükelçisi Julie Chung, "Tam ve şeffaf bir soruşturma gereklidir ve nüfusun barışçıl protesto hakkına saygı gösterilmelidir" dedi.

BÜYÜK ZAMLAR

Mazot fiyatlarının yaklaşık yüzde 65 artmasından bir gün sonra, bu çarşamba toplu taşıma ücretleri yüzde 35 artacak. Ekmeğin fiyatı neredeyse yüzde 30 arttı. Sendikalar, artan yaşam maliyetini protesto etmek için bu çarşamba günü için genel grev çağrısında bulundu.

Başkent Kolombo’da, 9 Nisan'dan bu yana Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasını talep etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Ofisi halk tarafından kuşatılmış durumda.