Sri Lanka küresel ekonomik krizin ilk kurbanı

Sri Lanka, ülkeler arasında küresel ekonomik krizin ilk kırılma noktalarından biri oldu. Uzmanlar Sri Lanka’yı daha birçok ülkenin takip edeceğini düşünüyor.

Uluslararası kurumlar tarafından beslenen borçlanma, Korona salgını ve Ukrayna savaşıyla birlikte artan enerji ve gıda fiyatları ilk ekonomik çöküşe neden oldu. Hazinesinde sadece 50 milyon dolar kalan ülkede yakın gelecek hiç de parlak gözükmüyor.

Colombo’da kriz patlak vermeden önce Birleşmiş Milletlerin kalkınma örgütü bu konuda bir uyarı yayınlamıştı. BM’ye göre 107 ülke borç batağı, enerji ve gıda fiyatları yüzünden çok ciddi ekonomik tehdit altında. BM 25 Afrika ülkesi ve 25 Asya ülkesini de yüksek risk bölgesi olarak belirlemiş durumda.

Mısır ve Tunus halihazırda IMF ile görüşmelere başladı. Pakistan, Gana, Kenya, Güney Afrika da yüksek riskli ülkeler arasına alındı. Arjantin IMF ile 45 milyar dolarlık bir borç anlaşması imzalarken El Salvador ve Peru da ciddi tehdit altında.

Uzmanlar Türkiye’nin de yüzde 70’i aşan enflasyonla ciddi bir tehdit altında olduğunu belirtiyor.

Ukrayna krizinin uzaması durumunda küresel alanda zincirleme bir etki bekleniyor. Bunun en çok da Afrika ve Güney Asya ülkelerini vuracağı ifade ediliyor.