Sri Lanka polisi 140 “DAİŞ’liyi” arıyor

Sri Lanka polisi yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği katliamın ardından DAİŞ çeteleriyle bağlantılı olduğundan şüphe edilen 140 kişiyi arıyor.

Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena yaptığı açıklamada, Pazar günü gerçekleşen katliamın ardından DAİŞ bağlantılı 140 kişinin arandığını bildirdi. Cumhurbaşkanı, Sri Lankalı gençlerin de 2013’den bu yana DAİŞ’e dahil olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı ayrıca Başbakan Ranil Wickremesinghe hükümetini, istihbarat sistemini zayıflatmakla eleştirdi.

Kiliseler ve otellere yönelik gerçekleşen katliamda hayatını kaybedenlere ilişkin bilanço da gözden geçirildi. Daha önce 359 olarak açıklanan kurbanların sayısı, 253’e düşürüldü.

Katliamın kilit isimlerinden biri Sri Lankalı aşırılıkçı Zahran Haşim olduğu belirtiliyor. Haşim’in canlı bombalar arasında olduğu ve bir otele yönelik saldırı sırasında öldüğü bildirildi. Katliamı üstlenen DAİŞ çetelerinin yayınladığı bir videoda Haşim’in yedi kişiyle birlikte DAİŞ’in şefi Ebubekir El Bagdadi’ye bağlılık yemini ederken görülüyor.


Haşim, polisin katliamdan sorumlu tuttuğu National Thowheeth Jama'ath (NTJ) grubunun başındaydı. Bu grup, son saldırılara karşı az tanınan yerel bir gruptu.

Öte yandan Sri Lanka polis şefi de saldırılardan sonra istifa etti. Pujith Jayasundara’dan önce Savunma Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkilisi Perşembe akşamı istifasını sunmuştu.