STÖ’lerden çağrı: Aşı herkes için ve ücretsiz olmalı

Çok sayıda sivil toplum örgütü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Pazartesi başlayacak genel kurul toplantısına yönelik yaptığı çağrıda, Covid-19’a karşı geliştirilecek aşının herkes için ve ücretsiz olmasını istedi.

Sol Soc ONG, Street Workers Network, WSM, Le Monde des Femmes, Handicap International - Humanity & Inclusion, 11.11.11, FGTB-ABVV, CM, Médecins du Monde, Oxfam in België, FOS, CNCD-11.11.11 ve Entraide & Fraternité aşı için ortak bir çağrıda bulundu.

WHO’nun Pazartesi toplanacak genel kuruluna yönelik olarak yapılan çağrıda, geliştirilecek aşının herkese açık olması ve büyük ilaç firmalarının tekeline bırakılmaması istendi.

Sağlık krizinin başından bu yana 70 dolayında aşı üniversite ve özel şirketlerin laboratuarlarında geliştiriliyor. Bunlardan beşi klinik aşamada bulunuyor.

Dernekler ilaç şirketlerinin araştırmaları ve aşı geliştirme çalışmalarının kısmen özel ve kamusal yatırımlarla finanse edildiğine dikkat çekti.

Çağrıda, “4 Mayıs günü Avrupa Birliği küresel bağış maratonu ile 7,4 milyar euro topladı. Belçika hükümeti araştırmanın hızlandırılmasına 20 milyon euro yatırım yaptı. Bu kolektif kamusal çabaların ortak yarara hizmet etmesi mantıklıdır” dedi.

Aynı çağrıda, “Eğer Covid-19’a karşı bir aşının fiyatı ve kullanılabilirliği üzerine anlaşmalar yapılmazsa, hükümetlerin iradesi ve halk sağlığının ilaç endüstrisinin çıkarları karşısında ağırlık yapmama tehlikesi var” diye vurgulandı.

Sivil toplum örgütleri aşının herkes için ve ücretsiz olmasını isterken, “güçlü devletlerin aşıya erişimi tekelleştirmesini” reddetti.

Kısa bir süre önce Fransız Sanofi şirketi, aşıyı hazır hale getirmeleri halinde önceliği Amerikalılara vereceği yönünde açıklamada bulunmuş, bu da Avrupa’da yoğun tepkilere yol açmıştı.