Strasbourg saldırısı Sarı Yeleklilere karşı bir komplo mu?

Fransa’da Sarı Yeleklilerin eylemleri ile hükümetin krize girdiği bir sırada Strasbourg’da düzenlenen silahlı saldırının “komplo” olduğu yönünde yaygın bir düşünce var.

Son günlerde Fransız medyasında görüşlerine yer verilen çok sayıda Sarı Yelekli, 11 Aralık’ta üç kişinin ölümüne yol açan Strasbourg saldırısının “komplo” olduğunu söyledi. Sosyal ağlarda da bu düşünce yaygın bir şekilde tartışılıyor.

Pas de Calais bölgesinde eylem halinde olan Sarı Yeleklilerden, 38 yaşındaki Christin, Liberation gazetesinde saldırının “planlı” olduğunu belirtti. Christin, “Herkesin canını sıkıyoruz. Ne tesadüf ki, saldırı eylemlerin en sıcak anında meydana geldi” dedi.

63 yaşındaki Jean-Marid, “Saldırı, hükümetin kendisidir. Kimse bunu benim kafamdan silemez” diye konuştu.

28 yaşındaki Maxime de, Strasbourg’daki dramın bir manipülasyon olduğunu düşünüyor. 64 yaşındaki Patrick, “S kategorisinde fişlenmiş birinin serbest olmasını normal buluyor musunuz?” diye sorguluyor.

Strasbourg tetikçisinin, saldırıdan sonra kaçması, olayın komplo olduğu yönündeki şüpheleri güçlendirdi. 69 yaşındaki Jean-Pierre, “Sabah onu almaları gerekiyor ve garip bir şekilde başarılı olamadılar” diyerek şaşkınlığını ifade etti.

Sosyal ağlarda, hükümete yönelik komplo suçlamaları hızlı bir şekilde yayılıyor. Sarı Yeleklilerin kapalı bir grubunda Fabien isimli internet kullanıcısı, “Kişisel olarak Strasbourg saldırısına inanmıyorum. Güvenilir değiller” derken, Laurence isimli kullanıcı şunları ekliyor: “Hadi çocuklar, biraz ciddiyet, (saldırgan) çok güçlü. Önce askerleri, sonra polisi boşa çıkardı. Artık bu saçmalıklara dayanamıyorum. Bizim gerçekten altı haftalık tavşanlar olduğumuzu mu düşünüyorlar.”

17 Kasım’dan bu yana eylemde olan 52 yaşındaki Frederic, “Bu Macron’un bir oyunu, açık ve net” derken, hayatını kaybedenler için üzgün olduğunu söyleyerek şunları ekliyor: “Acı veriyor ama Macron’un bunu yapabileceğini biliyoruz. Sadece kendisini düşünüyor.”