Sudan, Ömer El Beşir’i UCM’ye verecek

Sudan, insanlığa karşı suç işlemekle suçlanan diktatör Ömer El Beşir ve eski birçok yöneticiyi Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) teslim edecek.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Darfur'daki çatışmalar sırasında özellikle insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından aranan devrik diktatör Ömer El Beşir de dahil olmak üzere eski yöneticilerin birkaçını UCM’ye teslim edeceklerini bildirdi.

Suna haber ajansına göre Bakan Mariam El Mehdi, Hartum’u ziyaret eden Lahey merkezli UCM’nin yeni başsavcısı Kerim Han ile görüşme sırasında “Bakanlar Konseyi aranan kişilerin Uluslarararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmesine karar verdi” dedi.

Ömer El Beşir, 1989’da İslamcıların desteğindeki askeri darbeyle iktidara geldi. Beşir, 30 yıl boyunca ülkeyi demir bilekle yönetti. Aylarca süren halk isyanı sonucunda, ordu 11 Nisan 2019’da Beşir’i iktidardan düşürdü. Devrik diktatör, mevcut durumda başkent Hartum’da tutuklu bulunuyor.

Ömer El Beşir, Erdoğan’ın da diktatör dostları arasında yer alıyordu. Hakkında uluslararası tutuklama kararı olmasına rağmen Türkiye’yi ziyaret eden Ömer El Beşir, Erdoğan için “iyi bir Müslümandı”.

2009’da Erdoğan henüz Başbakan olduğu sırada Beşir'in Türkiye ziyaretini savunurken, Darfur'a gittiğini ve orada soykırım tespitini yapamadığını söylemişti. Erdoğan, "Bir Müslüman soykırım yapamaz" diyerek dostu Beşir’e arka çıkmıştı. Erdoğan’ın “tespit etmediği” Beşir’in suçları çok ağır.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu (UCMK), 2003'ten sonra Darfur'da hükümet destekli milis gücü Cancavitlerin 200 binden fazla sivili öldürüldüğünü, sistematik tecavüzler yaşandığını ve milyonlarca insanın yerinden edildiğini kaydetmişti.