Sudan’da 334 bin kişi yerinden edildi, 100 binden fazlası ülkeyi terk etti

Birleşmiş Milletler, Sudan'daki ölümcül çatışmaların 334 binen fazla insanı ülke içinde yerinden ettiğini ve100.000 kişinin bölge ülkelerine kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke, uluslararası toplumu insani yardım çalışanlarını desteklemeye çağırdı.

Cenevre'deki olağan BM brifinginde konuşan Laerke, "Bu olmadan faaliyet gösteremezler" dedi.

Laerke, insani yardım kuruluşlarının, mevcut çatışmalardan önce bile Sudan'daki insani yardım operasyonlarını finanse etmek için fon sıkıntısı yaşadığına dikkat çekti.

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre, nisan ortasından bu yana Sudan ordusu ile paramiliter bir güç olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki bu çatışmalar, 334 binden fazla insanı iç göçe maruz bırakdı.

IOM sözcüsü, Cenevre’de bir basın toplantısında "Geçtiğimiz iki hafta içinde yerinden edilen insan sayısı, 2022'de Sudan'daki tüm çatışma bağlantılı yerinden edilenleri aşıyor" dedi.

Sudan’da salı günü de karadaki çatışmalar devam etti. Savaşan taraflar ilan ettikleri ateşkese uymadı. Bu durumda zaten alarm verici insani durumu “felakete” dönüştü.

BM, Sudan'da kitlesel bir göçün yaşanmasından endişe ediyor.  "800 binden fazla insanın" ülkeden kaçabileceğini tahmin eden BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)'ye göre, bunun büyük kısmının Çad, Mısır ve Güney Sudan'a gitmesi bekleniyor.

UNHCR sözcüsü Olga Sarrado’ya göre UNHCR şu anda mültecileri kaydediyor ve önümüzdeki haftalarda durumu daha iyi görecek.

Bu arada Sudan'dan komşu ülkelere kaçan insan sayısının "100 binden fazla olduğu tahmin ediliyor" diyen Sarrado, ancak "ne olacağını tahmin etmek çok zor. Sudan'da ne olacağına bağlı olacak” diye ekledi.