Sudan’da Askeri Konsey anlaşmayı uygulayacak

Sudan’da diktatör Ömer El Beşir rejiminin devrilmesi ardından yönetime el koyan Askeri Konsey, halk hareketi ile yapılan anlaşmayı uygulama ve koruma sözü verdi.

Geçen Cuma günü Askeri Konsey, halk hareketi ile geçiş süreci üzerine anlaşma yapmayı kabul etmişti. “Egemen Konsey” olarak adlandırılan geçiş sürecini yönetecek konsey, dönüşümlü olacak. İlk 18 as, bir asker başkanlığında, sonraki süreç ise sivil başkanlıkta olacak. Geçiş süreci üç yıl olarak öngörülüyor.

Bu girişime, Etiyopya ve Afrika Birliği arabuluculuk etti. Askeri Konsey’in şefi Abdul Fetah El Burbah, televizyonda yaptığı konuşmada “Askeri Konsey, yapılan anlaşmayı koruma ve uygulanmasını gözetmeyi taahhüt eder” dedi.

Yeni geçiş konseyi, beş asker ve altı sivilden oluşacak. Sivillerden beşi, eylemlere öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı’ndan olacak.

General Burhan, “halkın özlemlerini gerçekleştirme hedefiyle” değişim ittifakı ve diğer güçlerle geniş bir şekilde işbirliği yapacaklarını belirtti.

ABD, krizden çıkışı kutlayarak, Sudan için önemli bir aşama olduğunu açıkladı.

Sudan’da aylarca süren protesto eylemleri, ekmek fiyatlarının üçte katlamasına karşı başlamış, kısa bir sürede diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşmesi talebine dönüşmüştü. Protesto eylemleri sonucunda 11 Nisan günü Beşir rejimi düşerken, asker yönetime el koymuş ve Beşir’i tutuklamıştı.

O günden beri, Sudanlılar askeri yönetime karşı da sokakları bırakmadı. Askeri karargâh önünde 6 Nisan’dan itibaren önce Beşir rejimine karşı, sonra da askeri yönetime karşı yürütülen oturma eylemi, 3 Haziran’da kanlı bir şekilde dağıtılmıştı. Katliamda en az 128 kişi hayatını kaybetmişti.