Sudan’da askerler ve siviller arasında müzakereler başlayacak

Sudan’da üç günlük sivil itaatsizlik ardından iktidarı 11 Nisan’dan bu yana elinde tutan askerler ile siviller arasında müzakereler başlayacak. Görüşmelere Etiyopya’nın arabuluculuk yaptığı öğrenildi.

Sudan’da Ömer El Beşir’in askerler tarafından görevden alınması ardından başlayan kaos sonrasında üç gündür ise sivil itaatsizlik hareketinin düzenlediği üç günlük eylemler ardından siviller ile askerler arasında müzakerelerin başlayacağı belirtiliyor.

Müzakerelere Etiyopya’nın arabuluculuk yapacağı da öğrenildi.

Özgürlük ve Değişim için Birlik (ALC) Sudanlıları yarın sabahtan itibaren iş başı yapmaya çağırdı. Üç günlük eylem boyunca bütün ülke hayalet ülke halindeydi.

Aylardır “geçici” olarak iktidarı elinde bulunduran askerler ise protestolara karşı “iyi yaklaşım”ını göstermek amacıyla protestolar boyunca tutuklanan bütün siyasi tutsakları da serbest bırakacağını açıkladı.

Beşir’in görevden alınması ardından başlayan protesto eylemleri aylarca sürdü. Askerlerin geçici olarak bile olsa iktidarı elinde tutmasını protesto eden Sudanlılar, askerlerin iktidarı sivil bir yönetime devretmesi talebi ile eylemde.