Sudan’da ateşkes çağrılarına rağmen çatışmalar devam ediyor

Sudan’da iki generalin iktidar mücadelesi, ateşkes çağrılarına rağmen devam ediyor. Başkent Hartum’da altıncı gün de bombalar patladı, silahlı çatışmalar yaşandı.

5 milyonu aşkın nüfuslu Hartum’da aileler hava saldırılarından ve sokaklarda yaşanan çatışmalardan kaçmaya çalışıyor. Çatışmalarda 270’i aşkın sivil hayatını kaybetti. Mevcut durumda çatışmalar Hartum ve ülkenin batısındaki Darfur’da yoğunlaşıyor.

Taraflar arasında haftalardır yaşanan gerilimden sonra, 15 Nisan günü kılıçlar çekildi. 45 milyon nüfuslu ülke bir kez daha kanlı bir kaos içerisine girdi. Her iki taraf da son günlerde ateşkes sözü vermelerine rağmen, pratikte karşılık bulmadı.

Perşembe günü BM, Afrika Birliği, Arap Birliği ve başka bölgesel organizasyonlar ateşkes talep etmek için yeniden bir araya geliyor. Özellike Cuma veya cumartesi günleri Ramazan bayramı öncesi bir ateşkes sağlanması umut ediliyor.

Fiili olarak devletin başında bulunan general Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile Muhammed Hamdan Daglo’ya bağlı paramiliter bir güç olan Hızlı Destek Güçleri arasında iktidar mücadelesi var.

Binlerce üyesi olan HDG, daha önce kanlı Darfur savaşında milis olarak yer aldıktan sonra, resmi olarak Sudan ordusuna bağlandı. Ekim 2021’de ise ordu ile HDG birlikte sivilleri iktidardan uzaklaştırdı.

Doktorlar Sendikası’na göre çatışmaların başından bu yana Hartum’daki 74 hastanenin yüzde 70’i hizmet dışı kaldı. Bu hastaneler ya bombalandı ya da silahlı gruplar tarafından ele geçirildi. İnsani örgütlerin çoğu da yardımları askıya almak zorunda kaldı.

Şiddetin başlamasından önce Sudanlı 45 milyon kişinin üçte birinden fazlası acil yardıma ihtiyaç duyuyordu. Durum daha da kötüleşti.